Hlavní navigace

Mapy.cz: Pátek 12:43

21. 3. 2006 17:11 (aktualizováno) SiUX

V pátek se beta.mapy.cz staly oficiální websitem www.mapy.cz. O tomto kroku ze strany Seznamu se spekulovalo již delší dobu a očekávalo se běhěm jedno až dvou týdnů.

Pojďme se však podívat jak probíhalo přepnutí verzí map z pohledu uživatelů na internetu. Celou akci bychom mohli rozdělit do 3 kroků:

  1. Přepnutí verzí
  2. Menší problémy
  3. Pohoda

Mapy.cz 17.března

Do 12:44 fungovaly původní mapy. Ten modrý pruh vlevo je 4minutová nedostupnost a dále už doba reakce mapy.cz na stav 404 Not Found

1.Přepnutí verzí
K samotnému aktu přepnutí beta.mapy.cz na www.mapy.cz došlo v pátek ve 12:43

2. Menší problémy
Jak jsme již uvedli v době přepnutí se stalo asi toto. Původní verze map byla vypnuta a na její místo měla přijit v tu dobu beta verze. Avšak tento krok se nejpíše nepovedl na první pokus či trochu déle trval a tak po dobu 4minut mezi 12:44 až 12:47 byly mapy.cz nedostupné, přesněji řečeno chyba Connect error (Timeout)

3.Pohoda
Od 12:48 už vše bylo tak jak má. Původní mapy přestali existovat a nová beta verze byla povýšena na oficiální.

Mapy.cz 17.března

Pohled na danou věc z trochu jiného úhlu pohledu v grafu, kde jsou měření dostupnost čtyř částí ( a to hlavní stránky, plánovače tras, dopravních informací a hledání) původních www.mapy.cz v době přepnutí. Graf je pro měření Read time.

Mapy.cz 17.března

Mapy.cz 17.března

Stejné grafy, pouze jinak graficky zobrazeny. Pokud chcete mít i Vy takto monitorované stránky, objednejte si SiUX - nástroj pro měření a analýzu dostupnosti.

Jen je škoda, že Seznam nezanechal někde na adrese typu puvodni.mapy.cz dnes již staré mapy, aby se všichni, kdo mají na jejich API postavené aplikacemohli přizpůsobit.
UPDATE: Původní mapy jsou na old.mapy.cz

Další věcí co bych čekal, je že původní adresy budou převedeny do nové formátu a jednotlivé adresy přesměrovány na nové což se nestalo a je to dost škoda, zaniklo tak velké množstí odkazů, na které se lidé odkazují.

Až na výše uvedené drobnosti můžeme samotné přepnutí hodnotit velice kladně a dobře provedené.

PS: Toto je vkaz pro adminy Seznamu: „Dobrá práce Marku :-)“

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).