Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Český účetní rada.

  • 16. 3. 2011 19:02

    ing. Jiří Nachtman (neregistrovaný)

    Dle www.justice.cz (oddíl Insolvenční řízení) byla letos v únoru a v březnu zahájen dvě insolvenční řízení proti v roce 2006 rozpuštěným občanským sdružením Institut pro certifikaci účetních poradců v České republice a Komora účetních poradců a interních auditorů v České republice. Šéfoval tam Josef Šofr, DiS. Podle mého názoru nejspíš nikdo z poškozených, kteří přihlásí své pohledávky, nic nedostane. Pro jistotu uvádím z portálu veřejné správy, části Zákony, jak by měl znít § 108 insolvenčního zákona (doufám, že se nezměnil):

    § 108
    Záloha na náklady insolvenčního řízení
    (1) Insolvenční soud může před rozhodnutím o insolvenčním návrhu uložit insolvenčnímu navrhovateli, aby ve stanovené lhůtě zaplatil zálohu na náklady insolvenčního řízení, je-li to nutné ke krytí nákladů řízení a prostředky k tomu nelze zajistit jinak. Tuto zálohu nelze uložit insolvenčnímu navrhovateli, který je zaměstnancem dlužníka a jehož pohledávka spočívá pouze v pracovněprávních nárocích.
    (2) Výši zálohy může insolvenční soud určit až do částky 50 000 Kč. Je-li insolvenčních navrhovatelů více, jsou povinni zaplatit zálohu společně a nerozdílně.
    (3) Nebude-li záloha na náklady insolvenčního řízení ve stanovené lhůtě zaplacena, může insolvenční soud před rozhodnutím o insolvenčním návrhu insolvenční řízení zastavit, a neučiní-li tak, může přikročit k jejímu vymáhání; o tom musí insolvenčního navrhovatele poučit.
    (4) Nejde-li o dlužníka, může osoba, která zaplatila zálohu na náklady insolvenčního řízení, uplatnit její náhradu v insolvenčním řízení jako pohledávku za majetkovou podstatou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).