Hlavní navigace

Smíšené pocity z Číny

24. 9. 2006 21:45 (aktualizováno) František Fuka

Nejdříve krátká a velmi zjednodušená vysvětlivka pro ty z vás, kteří snad netuší, co je to IPv4 a IPv6. Omlouvám se těm, co to vědí.

I když znáte internetové adresy jako „www.lupa.cz“ nebo „www.cnn.com“, jde pouze o snadno zapamatovatelné aliasy pro „skutečné“ adresy počítačů, které vypadají jako čtyří čísla s tečkami (určitě jste už někdy viděli něco jako „194.228.32.3“). Těchto adres může sice existovat přes 4 miliardy, ale vzhledem k topologii Internetu již dnes začíná být patrný problém s jejich nedostatkem, což se řeší různými více či méně nesystémovými způsoby. To je klasické adresování „IPv4“. Novější standard „IPv6“ by měl všechny problémy vyřešit systémově (umožňuje tolik různých adres, že jde o číslo s 28 nulami) a přidělit unikátní číselnou adresu každému existujícímu zařízení, připojenému k Internetu. Ovšem pouze pokud začnou lidé IPv6 používat, samozřejmě. Pokud začne IPv6 používat jen někdo a nachází se nadále uvnitř sítě IPv4, má z toho skoro stejné množství problémů jako výhod.

A teď už k těm smíšným pocitům:

U příležitosti olympijských her 2008 hodlají v Číně kompletně a povinně migrovat veškerý internetový provoz na standard IPv6.
Je mi jasné (a ještě si to celkem pamatuji z vlastního života), že komunismus a centrální plánování není dobrá věc. Stejně tak je mi jasné, že čínský internet je cenzurovaný a odposlouchávaný a s příchodem IPv6 se to určitě nezmění.

Na druhou stranu musím uznat, že kdyby v Číně měli tržní ekonomiku a internetoví provideři si mohli dělat, co by chtěli, celostátní přechod na IPv6 by probíhal mnohem pomaleji a obtížněji – viz například USA, kde o něm zatím snad ani neuvažují.

Že by ten komunismus byl přeci jen k něčemu dobrý?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).