Hlavní navigace

Papež a warez

13. 2. 2006 10:33 (aktualizováno) František Fuka

V dnešní bouřlivé době jsme neustály svědky toho, jak se různé společnosti snaží chránit svá autorská práva, jednak pochybnými technickými způsoby a jednak prosazováním neméně pochybných zákonů a předpisů. Už jsem v této donkichotské bitvě zažil ledacos, ale nyní všechno trumfl Vatikán.

Podle čerstvého prohlášení státu Vatikán jsou nyní všechny papežské dokumenty včetně encyklik chráněny copyrightem vatikánského nakladatelství Libreria Editrice Vaticana, a to zpětně, od roku 1956! V praxi to znamená, že když jedno milánské nakladatelství přetisklo 30 řádek z Papežova projevu, Vatikán po něm nyní za to chce 15,000 Euro.

Ne že bych nějak extra toužil warezovat papežské encykliky, ale právní následky tohoto rozhodnutí jsou zajímavé. Papež, pokud je mi známo, popisuje sám sebe jako „vyslance Božího na Zemi“. Tudíž to, co říká a píše, jsou slova Boží a Vatikán tedy nyní tvrdí, že má unikátní právo přisvojit si slovo Boží.

Otázkou je, co se stane, když Bůh začne promlouvat k někomu jinému. Pokud mi například Bůh osobně sdělí, že Papež Benedikt XVI je gay a dovolí mi volně šířit tuto informaci (např. v licenci Creative Commons), může Vatikán žalovat Boha za to, že toto sdělení nešlo přes ně?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).