Hlavní navigace

OpenOffice? No nekupte to, za 49 dolarů!

2. 7. 2006 9:44 František Fuka

Na stránce www-openoffice.com (ano, je tam pomlčka, nikoliv tečka) je nabízen úžasný produkt, který téměř plně nahradí Microsoft Office, ale přitom stojí jenom zlomek její ceny – pouhých 49 dolarů (sleva z původních 59 dolarů)! A jmenuje se OpenOffice.

Pokud jste náhodou počítačoví experti (a nikdo jiný snad Lupa blogy nečte), může vám to připomínat podobný produkt, který je na www.openoffice­.org (ano, je tam tečka, nikoliv pomlčka), ke stažení zcela zdarma. A nejen připomínat – on to totiž je tentýž produkt!

Ačkoliv to může někomu připadat jako svinstvo, LGPL software (dokonce i cízí LGPL software) může kdokoliv legálně prodávat za libovolné peníze (pokud dodrží všechny podmínky LGPL). A autorům OpenOffice není jejich autorství upíráno – dole na stránce je malým písmem napsáno „Some portions Copyright © OpenOffice.org“. I když by „most portions“ bylo blíže pravdě, lež to není.

Vůbec je nutno obdivovat slizkost tvůrců těchto „falešných“ stránek a jejich schopnost formulovat věty tak, aby nebyly právně napadnutelné jako lži, ale přitom slušně mátly toho, kdo OpenOffice nezná. Prohlédněte si ten server. Dokonce tam hledají obchodní zástupce, kterým nabízejí 75% ceny z každého prodaného kusu. No neberte to!

Z hlediska vyššího principu mravního tento podnik úplně neschvaluji. Ale je to podnikavé „mírné překroucení pravdy“ a rozhodně víc košer, než třeba aktivity Aleše Slabého nebo Rosse Hedvíčka.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).