Hlavní navigace

Mobilní surfování

13. 2. 2006 10:51 (aktualizováno) František Fuka

S novým operátorem (a novým mobilem) jsem se rozhodl více využívat jeho internetový browser a musel jsem se tudíž začít zajímat o to, kolik dat je na které stránce (když mám v „základním“ paušálu limit pouze 10 MB přenesených dat na měsíc). A byl jsem nemile překvapen, že celý Internet od mého posledního podobného „měření“ pořádně „přibral“ a dnes nejsou výjimkou servery, kde má jedna stránka (včetně obrázků) půl megabajtu. Přes EDGE ji sice stáhnete rychle, ale o to větší je pak vaše překvapení, když svůj měsíční limit vyčerpáte po navštívení dvaceti stránek…

Jednou z možností je použít prohlížeč Opera pro mobilní telefony, který velmi lišácky používá speciální proxy server společnosti Opera, který vámi prohlížené stránky (i jejich obrázky) přeformátuje (zjednoduší) pro mobilní telefony. Když pomineme filosofický problém, spočívající v tom, že pokud Opera zkrachuje, přestane fungovat i její mobilní prohlížeč, znamená to také, že se stránky mobilní Operou stahují o poznání pomaleji (pokud máte EDGE, tatáž stránka se v Opeře opravdu stahuje déle, než v nativním Symbian prohlížeči, i když verze stránky pro Operu je kratší – má totiž podstatně delší odezvu). A také pomocí Opery nemůžete nijak uložit žádný online soubor (např. mp3 nebo MIDI) do svého mobilu.

Něco podobného vám ale poskytuje Google.com a můžete to používat i pokud nemůžete mít ve svém mobilu Operu. Stačí vám jakýkoliv jednoduchý mobilní internetový prohlížeč. Pokud totiž navštívíte stránku mobile.google.com, můžete používat jejich proxy, která dělá něco podobného jako proxy v mobilní Opeře, ale pouze s HTML kódem (tj. obrázky zůstávají stejné a stejně rychle se stahují), ale podle mého názoru chytřeji – snaží se totiž poznat kde jsou na stránce „navigační prvky“ a podobné méně potřebné věci a „zabalí je“ do jednoho kompaktního řádku, odkud je v případě potřeby kliknutím „rozbalíte“. Samozřejmě, pokud zkrachuje Google, přestane vám fungovat i tato metoda.

Prozatím používám druhou variantu a mám natvrdo zakázané obrázky. :)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).