Hlavní navigace

Když je to na Internetu, neznamená to, že je to pravda

13. 9. 2006 21:30 (aktualizováno) František Fuka

Pod glosou „Prožijte znovu 11. září“ se strhla diskuse o filmu Loose Change. Zdá se, že tento fenomén dorazil už i k nám.

Loose Change je k vidění například zde. Je to film natočený partičkou nadšenců, který se snaží dokázat, že 11. září 2001 bylo jedno velké spiknutí americké vlády. Mimo jiné:

1) Do mrakodrapů nevrazila letadla s civilisty nýbrž vojenská letadla.
2) Mrakodrapy spadly nikoliv díky nárazu letadel a požáru ale díky výbušninám, které do nich byly předem tajně nainstalovány.
3) Let číslo 93 nespadl, ale bezpečně přistál na letišti a jeho pasažéři všichni přežili.
4) Do Pentagonu nevrazilo letadlo ale raketa.
5) Žádný islámský terorista při této akci nezemřel, někteří jsou dodnes živí a zdraví.

A mnoho dalších tvrzení, zásadně se rozcházejících s „oficiální verzí“.

Některé jejich argumenty jsou k smíchu, jako například bizarní tvrzení „Tento záběr hroutící se budovy byl vysílán pouze jednou a pak už nebyl nikdy opakován“ u záběru z televizních zpráv, který má v rohu jasně čitelný nápis „REPRÍZA“ („Earlier“). Nebo názor, že hořící budova s ocelovou konstrukcí se může zhroutit pouze pokud teplota požáru dosáhne hodnoty, při které ocel teče. Jiné si navzájem protiřečí (je zábavné sledovat, jak je film stále „updatován“ a jeho „odhalení“ se verzi od verze mění). Jiné mohou člověku připadat pravdivé, protože se opírají o „novinové články“ a „vyjádření expertů“ a divák netuší o jaké noviny a experty šlo. Autoři vytrhávají věty z kontextu, používají jen ty části záběrů či citátů, které se jim hodí do krámu, a tak dále, a tak dále… A dělají to podstatně méně schopněji, než třeba Michael Moore, takže to je zřetelné i když o oněch událostích nic nevíte.

Na Internetu najdete mnoho stránek, které se pokoušejí poukázat na nesmysly ve filmu „Loose Change“. Při jejich čtení jsem se dobře bavil, protože odhalují další faktické nesmysly, které jsem díky např. nedostatečnému leteckému a stavebnímu vzdělání neodhalil. Například autoři řeknou „V továrnách X a Y nám řekli, že takový letecký motor neznají“ a není divu – protože volali do špatných továren, kde se vyrábějí jiné motory, než je zajímaly. Jedna taková poměrně kvalitní stránka je zde – a zdůrazňuji, že jde o stránku lidí, kteří také věří v jakési spiknutí ohledně 11. září, ale nadávají na „Loose Change“, protože svou idiocií vrhá na všechna ta spiknutí špatné světlo.

Ale zastánce konspiračních teorií argumenty nepřesvědčí. Už z toho důvodu, že často vlastně nejde o argumenty, ale o nelogické větné konstrukce ve stylu „Expert A tvrdí, že se stalo X. Ovšem expert B tvrdí, že se stalo Y. Když se tedy nestalo X ani Y, co se mohlo stát? Je logické, že se stalo Z.“ Jaký protiargument se dá proti tomuhle použít? Má smysl používat jakékoliv argumenty proti někomu, kdo něčemu takovému věří?

Aby bylo jasno: Docela bych věřil, že kolem 11. září nějaké spiknutí může existovat. Stejně tak je možné, že mezi desítkami obvinění, vznesených v „Loose Change“ je nějaké, které odpovídá pravdě. To ale nic nemění na skutečnosti, že autoři tohoto filmu úmyslně lžou a dělají školácké chyby, což vede k tomu, že někomu takovému odmítám věřit i kdyby mi řekl kolik je hodin.

„Loose Change“ je na Internetu ke stažení už dost dlouho. Žádná „normální média“ se o tomto filmu z pochopitelných důvodů dosud nezmiňovala (což jeho fanouškům připadalo jako důkaz toho, že se vláda snaží vše ututlat). Nyní se ale pochybná „sláva“ tohoto filmu rozšířila daleko za hranice USA, protože šílenců je všude dost a v tom guláši, který nabízí „Loose Change“ si každý může vybrat svou oblíbenou konspirační teorii.

Málokdo se na to ale podíval z opačné stránky, jako frajer Maddox. Řekněme, že je to opravdu spiknutí, americká vláda opravdu instalovala do WTC tuny výbušnin a nechala do druhé věže vrazit vojenské letadlo v okamžiku, kdy bylo jasné, že věž sledují stovky kamer. Ani Bush by nemohl být tak pitomý, aby podobný superriskantní plán vymyslel!

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).