Hlavní navigace

Hello, Jabber, Part 2

18. 2. 2006 14:24 František Fuka

Jak už jsem psal předevčírem, snažím se přejít na Jabber a omezit používání ICQ. Samozřejmě si ale nenamlouvám, že všichni (nebo aspoň většina), se kterými potřebuji komunikovat, udělají totéž. Tudíž je zapotřebí dočasné řešení (přičemž „dočasné“ může znamenat „na mnoho měsíců až let“).

Nejjednodušší řešení samozřejmě spočívá v tom, používat klienta, který umožňuje současně připojení k ICQ i k Jabberu. Je jich několik, pro Linux se mi osvědčil např. Gaim, pro „powerusery“ doporučuji Psi (ve kterém se nepoweruseři nevyznají).

Menší problém spočívá pouze v tom, že jediný takový program, který by fungoval na mém mobilním telefonu, je „Agile Messenger“ – a ten je za peníze. (Jsou jiné mobilní IM programy, které slibují totéž, ale na Nokii 6681 mi žádný z nich nefungoval.)

Díky Psi jsem ale objevil, že Jabber protokol je výrazně vychytanější než ICQ, a umožňuje například používat obecné „brány“ mezi různými sítěmi. Tudíž jsem zkusil propojit svůj Jabber účet s bránou icq.jabber.cz, čímž jsem získal možnost komunikovat s ICQ uživateli skrz Jabber! Z jakéhokoliv Jabber klienta, tedy i z mobilu. Ale opět to mělo háček: Nikdo z ICQ mi nemohl nic napsat, dokud jsem ho ručně neautorizoval (bez ohledu na to, jestli jsem ho předtím v „nativním ICQ“ autorizovaného měl). Po delším experimentování, jse dospěl k závěru, že toto je „Featura“ GTalku (zřejmě pokus o ochranu před spamem) a že pokud použiji místo svého účtu fuxoft@gmail.com např. testovací účet fuxoft@jabber.org (při stejné ICQ bráně), všechno funguje tak, jak jsem si představoval.

Čímž jsem se dostal znovu do slepé uličky (aspoň co se mobilního IM týče). Naštěstí se mohu uklidňovat tím, že Google podle vlastního prohlášení pracuje na tom, aby byla síť ICQ nativně provázána s jeho GTalkem – není divu, protože Googlu nyní patří 5% AOLu, který je vlastníkem ICQ. Při rychlosti Googlu věřím, že se tedy všechno brzy vyřeší – slibují dokonce vlastní mobilní Instant Messenger.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).