Hlavní navigace

Blízké setkání s New Media Inspiration 2013

21. 1. 2023 9:48 Tomáš Bleša

Nejspíš nepatřím ke klasickým obrážečům konferencí. Z Twitteru vím, že existuje nemalá skupina lidí, kteří mají konference jako pravidelnou formu zábavy. Nejsem ten typ a když už někam vyrazím, tak jen proto, že tam vystupuji nebo je program opravdu zajímavý. Konference New Media Inspiration 2013 byla ten druhý případ, ale současně se zklamáním.

Některé přednášky na NMI13 mi přišly zajímavé. Abyste rozumněli, léta programuji zpravodajský agregátor PrávěDnes.cz, takže témata o extrakci dat z webu, o zpracování přirozeného jazyka, o Bayesovské pravděpodobnosti, mi zněla příjemně. To ani nemluvím o tom, že jsem se měl dovědět víc o monetizaci obsahu na webu. Koho by to nezajímalo?

Už dávno nejsem student, takže jsem za vstup zaplatil plných 3 750 Kč bez DPH a v dalším textu se na NMI13 budu dívat jako na investici za tyto peníze. Mohl jsem za to mít několik velmi kvalitních knih z Amazonu nebo kompletní sérii osmi filmů Harryho Pottera – nějakých 15 hodin zábavy. Já se rozhodl koupit lupen na NMI13.

Bohužel se obávám, že to byla investice špatná a to ani nepočítám, že jsem cestoval z Ústí nad Labem a okradl svoji rodinu a víkendový den. Zkusme to ale popořádku:

První zklamání nastalo z organizace. Ukázalo se, že prostory Filosofické fakulty jsou pro pořádání konference spíš nevhodné. Venku bylo –5 stupňů, takže všichni přišli ve svetrech a budnách a konference neměla šatnu, kde by si člověk mohl odložit přebytečné věci. Přednášková učebna (131) prakticky nedovolovala, abyste migrovali mezi prezentacemi, aniž byste neprudili 4 lidi vedle vás. Představte si člověka, který se uprostřed výkladu rve se svojí bundou svetrem a notebookem přes vás a váš svetr, bundu a notebook.

Začátky prezentací v jednotlivých místnostech nebyly vůbec synchronizované. Jedna končila 10:55, ale jiná začínala už 10:50. Žádných 5 minut na přesun. Nakonec jsem tedy problém vyřešil tak, že jsem byl půl konference na bloku věnovaném datům a půl konference na bloku sociálních sítí.

Drobná nepohoda by se dala oželet kvůli kvalitním informacím. Těch bylo ale velmi poskrovnu. Opravdu jsem cestou zpátky z konference přemýšlel, co jsem se za své peníze dověděl. Je ale možné, že jsem ty kvalitní informace minul, protože jsem se nemohl volně přesouvat. Přednášky na NMI13 patřily vždy do jedné nebo i více z následujích kategorií:

  1. Děláme něco cool, ale na detaily tady není prostor. (nejlepší případ)
  2. Děláme něco cool, ale kvůli klientům to tady nemůžu zveřejnit.
  3. Prostá zábava bez informačního obsahu.
  4. Naprosto o ničem, jen self-promo.

Velmi výjimečně se objevil konkrétní odkaz na technologii, vzoreček nebo algoritmus. Skutečně cenných informací bylo velmi velmi málo. Těžko bych na konferenci hledal informaci, kterou bych si sám nezjistil googlováním. Prezentující dostali 20 min. času a prakticky vždy zůstali na povrchu problematiky.

Kamarád @perpetumdesign tvrdí, že 50% hodnoty konference je v afterparty, kterou jsem neabsolvoval. Nejspíš chyba, řeknete si, ale jak jsem uvedl, nejsem zkušený konferenčník. Možná jsem tam nešel, protože jsem jel z daleka a nebo proto, že jsem na obědě viděl, že prostory jsou totálně poddimenzované. Naivně jsem čekal, že dostanu informace, aniž bych musel někoho aktivně odchytávat na chodbě u kafe nebo na afterparty.

Po tom, co do nás odborníci léta bušili mantru, že slajdy mají být maximálně jednoduché, nedokážu si ani dodatečně zjistit, co se dělo na prezentacích,  které jsem neviděl. Většina slajdů jsou dnes jen fotky z fotobanky, protože se všichni bojí na slajd napsat víc než jednu větu textu. Video se natáčelo jen v jedné ze tří učeben.

Místy jsem nevěděl, jestli se nemám smát. Při prezentacích Adama Reinbergera nebo Elišky Vyhnánkové jsem si jen v duchu říkal „Tak za tohle platím!“. Představte si, dal jsem skoro čtyři litry a poslouchám self-promo pindy o ničem nebo příklady legračních vystoupení reportérů televize Nova v období Vánoc. Proboha proč?

Bohužel, NMI13 se tvářila odborně, ale odborná konference to nebyla ani náhodou. Ve světlých okamžicích mi akce nabídla pobavení, ale nejsem si jistý, že osm dílů Harryho Pottera není lepší. Dvacet minut na prezentaci je neskutečně málo a docházím k závěru, že formát konference je špatný. Velké množství speakerů, kteří se vždy představí, řeknou něco obecného a nikdy nedostanou prostor jít do hloubky, ukázat příklady, říct úskalí, upozornit na něco neobvyklého.

Ach jo. Kéž by mi alespoň Kamil Gregor stihnul říct, jak se dají predikce výsledků voleb použít pro sázení na výsledky. Některé sázkové kanceláře vypisují kurzy a byl by to hezký způsob, jak dostat investici zpátky. Správná cena za NMI13 byla ta studentská. Na tu jsem ale neměl nárok. :-(

Prosím, nepište mi do komentářů, že jsem nepochopil o čem taková konference je. Předem připouštím, že je to možné a chyba je u mě. Možná jsem jen nevěděl, co kupuju. Možná šlo jen o inspiraci a ne o konkrétní informace, jak napovídá název akce.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).