Hlavní navigace

Názor ke článku Je legální stahování z internetu? od MM - Asi nelze polemizovat s tím, že je-li dílo...

  • 16. 3. 2014 22:04

    MM (neregistrovaný)

    Asi nelze polemizovat s tím, že je-li dílo vystaveno na web, je také zveřejněno. Vystavil-li jej sám autor, pak mu také udělil (formálně či neformálně) licenci se kterou ten,kdo dílo stáhnul (opět formálně či neformálně) souhlasil. Zde se vymlouvat na neznalost, podobně jakou zákonů,nelze.
    Problém ale nastává pokud dílo nevystavil autor,nebo ten kdo na něj nemá distribuční licenci (nelegální kopie, opis knihy, rip písní z CD,...).
    Pak lze považovat za nelegální jek vystavení, tak stahování.
    Můžeme diskutovat o poplatku za CD, DVD, flash,papírové kopie,.. Ten jistě není fér, neboť předpokládá že ukládám nebo kopíruji dílo, za které jsem nezaplatil a dělá ze mne automaticky osobu nedodržující zákon nebo alespoň pravidla. Pomineme-li, že zaplacení poplatku nikoho stejně nezprostí právní odpovědnosti.
    Jen poznámka. V Německu sice není "daň z media" ale jsou sledovány siťové toky ze serverů podobného typu jako je např. u nás ulozto.cz, analyzovány a pokud je ve spolupráci s ISP nalezen viník stahování nelegálního obsahu, jsou vymáhané (a soudně vymožené!) pokuty dost ohromující.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).