Hlavní navigace

Za vše mohou externisté!

6. 8. 2008 23:47 Jiří Macich ml.

V poslední době se množí zdůvodnění, že za problémy mohou externisté. Je to taková obvyklá minimalizace škod na vlastní pověsti (byť i výběr externích spolupracovníků něco o dané společnosti říká). Někdy se člověk ani nedozví, že na nějakém projektu spolupracuje několik různých organizací či firem. Teprve až když se něco semele a je potřeba od problémů dát ruce pryč, tak se najednou objevují externisté.

Neříkám, že na identifikování viníka je něco špatného, naopak. Také bych nebyl nadšený, kdyby se na mě vinou někoho jiného snášela kritika a určitě bych se jí snažil přesměrovat právě na původce problému. Jenže něco jiného je, když së hrdě hlásím k nějakému projektu a teprve až když se něco ošklivě nepodaří, nespokojenému davu předhodím spolupracující externisty (i když je vina skutečně na jejich straně).

Nějak tak mi připadá, že se chová Česká televize po nezdařené premiéře internetových fotbalových přenosů. Na její server Fotbal živě.cz chodím skoro každý den už od jeho začátků. Jako řadový čtenář a divák jsem se však až při prvním velkém průšvihu dozvěděl, že ho pro Českou televizi zajišťuje společnost Media One. Do té doby to pro mě vždy byl server České televize. Samozřejmě, že není nic špatného, když si najmete jinou firmu na technické řešení či jinou formu spolupráce na vašem projektu. Ale ta vehemence ukazování prstíkem z Kavčích hor mi přijde až moc dětinská.

Akceptoval bych férové vysvětlení problému, omluvu a příslib vyřešení problému. To přinesla pondělní tisková zpráva, myslím, že by to nějak tak mělo vypadat. Na Internetu jsou ale k dohledání i trochu jiné výstupy, které se mě osobně moc nelíbí. Třeba oficiální reakce Jana Buka, vedoucího projektové kanceláře České televize, ze které si dovolím stručně zacitovat: Zájem fanoušků byl obrovský a technologie, kterou jsme měli připravenou, prostě neunesla nápor a nechala nás na holičkách. Co mě ale mrzí nejvíce je reakce některých naštvaných fanoušků, kteří nedokázali ocenit snahu ČT a naopak se pustili do nevybíravé kritiky! Kdo jiný dělá pro fotbal v téhle zemi více?

Česká televize musí počítat s tím, že když jde na trh se službou pod vlastní značkou, tak v případě problémů bude vždy ona tím prvním terčem kritiky. Vždyť i sama Česká televize opakovaně uváděla informace typu „Česká televize připravuje projekt …“. Je pak celkem logické, že kritika se snesla na ní, i když tedy neoprávněně. Dovolím si drze tipovat, že kdyby vše proběhlo jak mělo, tak to i nadále bude projekt České televize a externí spolupracovníci zůstanou dál neviditelnými články řetězu.

A ještě jedna citace z výše odkazované reakce: „Fotbal děláme především pro Vás!! Mohli jsme zůstat u televizních zápasů a nekomplikovat si situaci novým projektem, ale to bychom Vám nemohli udělat.“ Skoro jsem dojetím slzu ukápl. Ano, jsem rád za internetové přenosy a děkuji za ně (když budou fungovat alespoň jako ten středeční). Je to krok správným směrem a dětské nemoci celkem chápu. Upřímně jsem ani nepočítal s tím, že by se celý projekt bez nich obešel.

Ale příště by  se vysvětlování problémů mohlo obejít bez srdceryvného zdůrazňování zásluh a dětinského ukazování prstem všude možně okolo. Jednou se Česká televize pustila do velkého projektu, spojila s ním svou značku, začala jej propagovat jako svůj, tak musí (nebo by měla) trochu té neoprávněné kritiky snést a reagovat na ní s nadhledem. Její tiskový mluvčí to umí, někteří další lidé ale bohužel ne. Pokud jde o mě, tak si tím v mých očích Česká televize ublížila více než víkendovým průběhem přenosů.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).