Hlavní navigace

Proč jde Firefox po krku Internet Exploreru

28. 6. 2008 13:16 Jiří Macich ml.

Včera na Lupě vyšel můj článek Jaké je tajemství úspěchu Firefoxu? Spolu s několika osobnostmi českého internetu, které se věnují webovým prohlížečům a open source scéně, jsem se snažil dopátrat úspěchu Firefoxu, o němž jsem pro změnu psal v článku Internet Explorer se propadá k padesáti procentům. Záměrně jsem do článku tolik nepromítl své osobní názory, o které se podělím alespoň zde.

Proč je Firefox tak oblíbený? V první řadě přišel ve správný čas se správným řešením. S budoucností Internet Exploreru to vypadalo bledě a média i v této souvislosti bombardovala uživatele informací o sebemenší bezpečnostní chybě. Najednou se objevil jednoduchý prohlížeč, který o sobě říkal, že je bezpečnější a nabízel jako bonus pár milých drobností jako prohlížení stránek v panelech nebo vyhledávací políčko. Ovládání ani vzhled se zase až tak zásadně nelišilo od Internet Exploreru, což přechod uživatelům usnadnilo.

Firefox neobtěžoval bannerem (jako by jich nebylo dost na webu) a nesnažil se ohromit stovkou funkcí, které běžný uživatel stejně využije jednou za rok a akorát se kvůli ním při pohledu na panel nástrojů nebo do hlavní nabídky vyleká a uteče zpět k tomu, co dobře zná.

Tam byl položen základ úspěchu. A na to už navázala podpora rozšíření, aktivní komunita, dobrý marketing, fungující obchodní model, mediální pozornost atd …

Proč Firefox používám já? Znám velmi dobře prakticky všechny prohlížeče, které v případě Windows stojí alespoň trochu za zmínku. Nemalou část z nich jsem svého času  preferoval jako výchozí prohlížeč. Ale Firefox mě před několika lety chytl a od té doby i přes několik výhrad nepustil.

Je intuitivní, přidávání novinek má logiku a neděje se tak jen kvůli prodloužení changelogu. Díky snadné konfiguraci a podpoře skinů a rozšíření mi nenutí jako jediný možný přístup ten zvolený vývojáři. Ale hlavní důvod jsou právě ta rozšíření. Vytvořím si prakticky svůj vlastní prohlížeč, který vyhovuje mé maličkosti a dokáže splnit i ty největší rozmary.

Co mi na Firefoxu vadí? Chybějící podpora ActiveX nebo lépe řečeno neochota vývojářů webových aplikací hledat místo ActiveX řešení kompatibilní napříč prohlížeč a přitom by v některých případech nemuselo být vůbec pracné. Překvapuje mě to třeba u Googlu, který Firefox otevřeně podporuje, ale komfortní nahrávání fotek u své služby Picasa Web Albums zpřístupnil díky ActiveX jen uživatelům Internet Exploreru. Díky rozšířením se ale i tento stav dá ve Firefoxu přežít. Mám samozřejmě na mysli IETab.

Dále mi vadí jeden nešvar související právě s rozšířeními. Pokud se objeví nová major verzi, jako třeba zrovna teď Firefox 3.0, i přes stovky nočních buildů a nespočet alfaverzí a betaverzí nejsou vývojáři řady rozšíření schopni to své rozšíření učinit kompatibilním. Chápu, že je to většinou jejich volnočasová aktivita, ze které nic nemají. Vůbec bych se proto nebránil zavést nějaké placené premium služby na Mozilla Add-ons, z nichž by se financovaly finanční pobídky alespoň pro autory těch nejžádanějších rozšíření.

Pokud mi vadí něco přímo na Firefoxu (a nikoliv kolem Firefoxu jako v bodech výše), je to paměťová náročnost. Aby mi pouhý webový prohlížeč zabíral zcela běžně 300 MB a byl schopný toto číslo i zdvojnásobit, to se mi zdá přehnané. Ano, operační paměť tu není od toho, aby jí 90 procent bylo volných, ale přesto webový prohlížeč nepovažuji za tak komplikovanou aplikaci, aby si pro sebe usurpovala tolik z její kapacity, kolik ještě před pár lety byla celková kapacita výkonných strojů na hraní supermoderních her.

Kdy Firefox předskočí Internet Explorer? Dost mě překvapily extrémní odpovědi od osobností, kterých jsem se na to ptal. Buď si myslí, že v dohledné době nikdy nebo naopak, že by tak mohlo nastat už velmi brzo. Já si nemyslím ani jedno. Domnívám se, že do dvou let se může Firefox přiblížit Internet Exploreru na rozdíl minimálně pěti procent. Ale nemyslím si, že má v následujících letech šanci nějak drasticky jej předehnat. Řada uživatelů je pohodlných a prohlížeč vestavěný ve svém systému jen tak nevymění. To samozřejmě platí pokud nenastane nějaký obrovský zvrat ať už ve vývoji Internet Exploreru nebo Firefoxu, případně pokud se nevynoří nový silný hráč, ale momentálně takového na obzoru nevidím (fanoušci Opery prominou).

Jaký prohlížeč nejraději používáte?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).