Hlavní navigace

Platební drbání levou rukou za pravým uchem

16. 6. 2008 21:47 Jiří Macich ml.

Jsou platební způsoby a metody, které jsou pro mě rychlé a pohodlné (ne vždy nutně zároveň). Jsou také platební metody, u kterých si dovedu představit, že bych je i  někdy využil. Ale zatím nevím, co si mám myslet o novém platebním systému SuperCash, se kterým přichází Sazka a společnost Manum.

Má fungovat tak, že internetový obchodník či poskytovatel služeb vygeneruje kód, který sdělí zákazníkovi. Zákazník s tímto kódem půjde na místo s terminálem Sazky, kde zaplatí v hotovosti. Do pěti minut se pak má poskytovatel služeb nebo internetový prodejce o provedené platbě dozvědět a podle toho jednat tj. třeba zahájit expedici objednaného zboží. Nemůžu si pomoci, ale praktičnost takové platební metody mi poněkud uniká.

Těžko si totiž představuji cílovou skupinu resp. typické uživatele takové služby. V hotovosti platí v Česku jen vyznavači dobírek, kterých je naprostá většina (bavíme se o online obchodech).  Kdo platí dopředu, platí hlavně kvůli pohodlnosti a bezhotovostnímu styku. Ani jedno se ale netýká služby SuperCash. Zmíněná služba by mohla být pro lidi, kteří nedisponují kontem v bance s online platební bránou nebo alespoň pohodlným internetovým bankovnictvím. Nemyslím si ale, že by se z jejich řad rekrutovalo nějaké větší množství zákazníků internetových obchodníků a pokud ano, jsou to lidé, kteří na platbu z ruky do ruky (= dobírku) nedají dopustit.

Kolega Karel Wolf ve výše odkazované zprávičce nabízí přece jen jednu oblast služeb, kde by se služba mohla uplatnit: pornoservery s placeným obsahem. Ano, z hlediska anonymity a při cenách Premium SMS je to logický myšlenkový směr, ale těžko si představuji, že si zákazník vyhlédne na internetu nějaké péčko, spěchá do nejbližší otevřené trafiky s kódem, vrací se domů, stahuje péčko … Nebo už opravdu trpím nedostatkem fantazie?

SuperCash je

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).