Hlavní navigace

Mým jménem ne, pane Tetzchnere

18. 1. 2009 17:23 Jiří Macich ml.

Když chce někdo vypadat důležitě, často si přivlastní post mluvčího větší skupiny. Typickým příkladem je Jon von Tetzchner, CEO Opera Software. V reakci na závěry Evropské komise (ohledně integrace Internet Exploreru totiž) řekl, že jménem všech uživatelů internetu chválí Evropskou komisi za to, že udělala další krok k obnovení konkurence na trhu, který Microsoft více než deset let potlačuje. Nevšiml jsem si, že by probíhaly nějaké volby na post mluvčího internetových uživatelů. Za mě pan Tetzchner rozhodně nemluví.

Je evidentní, že Opera Software využívá „pifky“, kterou Evropská komise na Microsoft má. Po deseti letech neúspěšného konkurování chce největšímu hráči na trhu zatopit alespoň u evropských úředníků. Má na to bezpochyby právo. Že se přitom zaštiťuje webovými standardy (které však nejsou direktivou, nýbrž pouhým doporučením) a tváří se jako internetový ombudsman, to už jsou jen maskovací manévry zoufalého boje neúspěšného konkurenta. I kdyby se svým pláčem v Bruselu neuspěl, publicitu má na několik měsíců zaručenou.

Nejsem žádným erudovaným znalcem evropského antimonopolního práva. Na věc se dívám z pohledu reálné situace na trhu. Ano, před lety tu byl prohlížeč s velmi osobitým přístupem k webovým standardům, který používalo skoro sto procent uživatelů, řada stránek korektně fungovala jenom v něm, trpěl vážnými bezpečnostními problémy a  jeho tvůrci se neměli k dalšímu vývoji. Tehdy bych snad i zásah antimonopolních úřadů pochopil.

Jenže se stalo to, že volná soutěž na trhu zafungovala a i přes zřejmou výhodu Internet Exploreru (v podobě předinstalace do majoritního systému) uživatelé jasně ukázali, možnost volby existuje.  Začali přecházet ke konkurenci. Podíl Internet Exploreru v posledních letech prakticky jenom klesá. Příliš nepomáhá ani opětovné nastartování jeho vývoje, které přineslo nové funkce i posílení bezpečnosti a to právě díky konkurenci na trhu. Weby, které nepracují správně v alternativních prohlížečích, patří dnes k exotům. Je to snad něčím jiným než samoregulačním mechanismem svobodného trhu?

Takže pane Tetzchnere, několik let používám Mozilla Firefox a necítím se nikterak omezován či dokonce perzekvován za svou svobodnou volbu prohlížeče. Vyzkoušel jsem opakovaně i váš prohlížeč, ale nikdy jsem u něj nezůstal déle než pár dnů. Ne proto, že mi na terabajtovém disku zabírá pár megabajtů Internet Explorer, ale proto, že mi váš prohlížeč nevyhovoval. Svobodně jsem si vybral a se svou volbou jsem spokojen.Možnost ohradit se proti křivdám, které možná cítíte, vám neberu, ale za mě opravdu nemluvíte.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).