Hlavní navigace

Názor ke článku Ke svaté protipirátské válce postranními uličkami od Šimon Tóth - 99% lidi, kteri nejsou ochotni platit za nic,...

  • 22. 12. 2008 0:46

    Šimon Tóth (neregistrovaný)

    99% lidi, kteri nejsou ochotni platit za nic, jsou lide, kteri si take nic koupit nemohou, proste to nejsou potencionalni zakaznici, at uz je stazeni mozne nebo ne. Jediny rozdil je v tom ze muzou slouzit jako potencionalni mediatori a sirit povedomi a danem filmu, skladbe, etc.. mezi potencionalni zakazniky. Mnoho i ceskych iterpretu jiz pocitilo silu Youtube, kdy nyni koncertuji v mistech kde by se normalne neprodalo ani jedno CD jenom diky tomu ze se tam jejich skladba stala silene popularni.

    Jinak MP3 a podobne volne formaty se na uvedenych distribucnich kanalech nevyskytuji, protoze by jim prislusne spolecnosti zrusili licence.

    To ze tyto spolecnosti bojuji proti piratstvi je jenom takovy hezky medialni humbuk. Oni bojuji proti volne tvorbe. Snazi se vratit stary stav, kdy masova distribuce hudby byla natolik technologicky narocna, ze se proste interpret musel upsat nekteremu ze studii. Dnes? Dnes neco nahraje, hodi to na Youtube, zbytek skladeb da na svuj web za par dolaru a vydela 10x vic nez kdyby se upsal nejakemu studiu.

    A toho se tyto spolecnosti boji, moooc boji. Proto se snazi udrzet si stare dobre flaky pomoci prodlouzeni platnosti copyrightu, proto se snazi vynucovat DRM uplne vsude a pausalne zakazovat veskere sireni hudby a filmu mimo licencovane kanaly (btw. tohle je jejich definice nelegalniho stahovani, cokoliv co jde mimo licencovane kanaly at je to treba MP3 kterou jsem prave vytvoril na pocitaci, nebo video z dovolene, je nelegalni sireni a v USA a Francii ted za to budou odpojovat od internetu).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).