Hlavní navigace

Wikimedia Česká republika: první Valná hromada

1. 6. 2008 14:15 (aktualizováno) wiki

Včera se sešla ustavující valná hromada pobočky Wikimedia Česká republika. Jaká byla pohledem přímého účastníka? Dramatická. Co to změní pro Věru Pohlovou? Nic. Co to může přinést Wikipedii? Dlouhodobě, dost prospěchu.

31.5. kapitulací Búrů skončily Búrské války, což mělo za následek zánik nezávislých nizozemsky mluvících búrských republik. Také byl zahájen provoz parní tramvajeBrně. A také se sešla ustavující valná hromada pobočky Wikimedia Česká republika.

Pozn. Pro běžné čtenáře postižené wiki-zmatením: Wikipedie je známá otevřená wiki encyklopedie – „projekt Wikimedia“. Nadace Wikimedia je americká nadace, zajišťují technické drobnosti jako provoz serverů Wikipedie, péči o domény a ochranné známky, organizaci pravidelných konferencí a podobně. Pobočky Wikimedia jsou obvykle občanská sdružení, podporující rozvoj projektů Wikimedia a aktivity Nadace Wikimedia na svém území. A právě o taková pobočce – teritoriálně pro Českou republiku – je zde řeč.

Jaká tedy byla VH? Drama, ale nakonec snad docela zdařilé.

Expozice: členové se registrují a platí příspěvky, děj začíná. Schází se nás včetně veřejnosti okolo 20ti. Jednotlivé osoby se představují, svižně a jednomyslně schvalují připravené Stanovy sdružení a organizační řád. Představuje se též spiritus agens mnoha dějů okolo pobočky, kterého z níže popsaných důvodů budu nazývat #15. #15 chce do pobočky vstoupit, ale jen za podmínky utajení svého jména a příjmení, které je ochoten prozradit jen pověřené osobě. Přípravný výbor, který sdružení řídil až do VH, takového krypto-člena odmítá přijmout.

První kolize: #15 se odvolá k valné hromadě, která jej těsným rozdílem hlasů přijímá, a #15 se stává patnáctým přítomným členem. Odhaluje se konflikt mezi Přípravným výborem na jedné straně, a potenciálním budoucím vedením a #15 na straně druhé.

Krize: Potenciální předseda pobočky vysvětluje, že nekandiduje, protože se VH neúčastní nepostradatelní členové jeho týmu. Nepostradatelný člen týmu se neúčastní, protože ho Přípravný výbor dostatečně nepožádal Jiný dlouhodobě potenicální kandidát na předsedu z řad přípravného výboru obsáhle vysvětluje, proč nechce kandidovat, a proč bychom ho neměli volit, i kdyby kandidoval. Situace se zdá zoufalá, hrozí, že vést pobočku nebude chtít vůbec nikdo. Objevují se scénáře různých provizorních řešení.

Peripetie: Do dramatu vstupuje dříve relativně nezúčastněný řešitel, apeluje na společné cíle. Společnost se odebírá na prohlídku velkého dalekohledu.

Bod obratu, katarze: Konstituuje se nové aktualní vedení, sestávající oficiálně z potenicálního kandidáta na předsedu, druhého kandidáta – člena PV, řešitele a nepostradatelného člena, který dorazí na místo autem.

Poslední peripetie: Dobublávají drobné konflikty ohledně formálních interpretací stanov sdružení.

Rozuzlení: Vedení pobočky je velkou většinou zvoleno, diskutuje se prozatímní program a rozpočet.

Ač to bylo napínavé, výsledek mi přijde vzhledem k předpokladům dost dobrý. Otevřené a hlasité řešení sporů nakonec možná mělo i očistný efekt, pobočka má nadějné vedení, s podporou většiny členů. Demokracie „zblízka“ efektivně nevypadá, ale pořád je to asi nejlepší možnost.

Co to znamená pro pobočku? Doufám, že se postupně začne „rozbíhat“ její skutečná činnost, zaměřená nejen na vlastní vznik, ale i na vnější svět.

Co by to mohlo přinést projektům Wikimedia v České republice, například české Wikipedii? Postupně by se jim mělo dostat profesionálnější a dostupnější institucionální podpory: Wikimedia ČR bude časem pravděpodobně hledat různá partnerství v oblasti šíření obsahu Wikipedie, podpory pořizování kvalitních ilustračních fotografií a pod. Pobočky se též obvykle snaží na svém území projekty všestranně propagovat, pomáhat s fundraisingem pro Nadaci Wikmedii. Některé větší pobočky přímo podporují i softwarový vývoj potřebný pro funkci projektů, v úvahu přichází třeba i výzkum různých aspektů vývoje obsahuje Wikipedie a jejích uživatelů. Vcelku tedy ledacos prospěsného, v konečném důsledku snad i pro uživatele-čtenáře Wikipedie.

Wikimol


pozadí: Uvedený popis je nutně subjektivní a zaujatý: valné hromady jsem se účastnil jednak jako člen přípravného výboru pobočky s trochu špatným svědomím (na práci výboru jsem v posledních měsících neměl čas), v některých částech jako předsedající schůze. V hlavním příběhu ale mám jen epizodní role.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).