Hlavní navigace

Nefungují weby 2.0 proto, že jsou čeští uživatelé líní?

1. 6. 2008 10:16 (aktualizováno) wiki

Příspěvek k otázce konverze běžného návštěvníka v aktivního spolutvůrce obsahu - jsou čeští uživatelé méně ochotní podílet se na obsahu než jinde? Pro alespoň částečnou odpověď jsem zkusil projít trochu statistik Wikipedie.

Předpokladem mnoha webových služeb označovaných nálepkou"2.0" je, že část uživatelů se z pasivních konzumentů změní v aktivní tvůrce obsahu – edituje wiki, vkládá a hodnotí odkazy v bookmarkovacích systémech, posílá videa. Ale – jak velká je ta část? Když událost, kdy se se návštěvníka stává spolutvůrce webu, nazveme konverze, jaký je konverzní poměr?

Obecně? Nevím. Ale zkusil jsem ověřit jednu hypotézu, naznačenou v titulku

  • U uživatelů českojazyčného internetu je ve srovnání s jinojazyčnými internety poměr konverze nízký.

Totéž lze kousavěji říct třeba tak, že čeští uživatelé jsou konzervativnější, leniví, nové trendy přijímají pomaleji. (pokud víte o někom, kdo tento názor někde hlasitě vyjádřil, rád si přečtu v komentářích)

Hypotézu bychom měli, teď už stačí data, a můžeme testovat.

Co lze vyčíst z Wikipedie

Wikipedie en de fr nl pl no cs da hr uk
zobrazené stránky /den 22,2 m 5,2 m 2, 9 m 950 k 747 k 205 k 175 k 109 k 94 k 26 k
aktivní uživatelé 50 k 7908 4393 1858 1908 791 535 408 163 172
                     
podíl pv/au 444 662 653 511 392 259 327 268 576 153

tabulka vychází ze statistik Wikipedie, jen doufám, že jsem vstupní data přepisoval dobře

  • orientační počet zobrazených stránek/den je za duben 2007. Wikipedie nesbírá běžné statistiky návštěvnosti, obvyklé údaje jako unikátní návštěvníci nebo sessions proto nejsou k disposici. (Při 30k hit/s by podrobné statistiky vyžadovaly netriviální množství hardware nebo práce vývojářů, pro oba zdroje asi zatím bylo naléhavější použití)
  • aktivní přispěvatelé jsou za březen, za aktivního se považuje wikipedista s alespoň 5ti příspvěky

Podíl pv a aktivních uživatelů je kýženým měřítkem konverze. Jistěže, je to měřítko hrubé a lze na něm lze najít mnoho vad. Na druhou stranu je možná Wikipedie unikátní studijní materiál – jazykové verze používají stejný software, technologii, mají stejný účel, stejného provozovatele, podobný způsob fungování…

Co z výsledků plyne? Měřeno tímto srovnáním Wikipedií, 

  • čeští uživatelé jsou normální šedivý průměr.

Oproti tomu, kolik nás Wikipedii čte, se nás wikipedisty stává a zůstává obdobně jako v jiných jazycích. Nejsme ani línější, ani pracovitější. (doplněno)

Osobně mě spíš překvapilo, jak jsou ta čísla podobná. Pokud to tak snad nevypadá na první pohled: čísla návštěvnosti v prvním řádku pokrývají rozdíl 3 dekadických řádů, rozdíly v „konverzi“ jsou o trochu víc než půl řádu.

Jak Wikipedie rostou?

Základní model růstu Wikipedií se zdá v hrubých obrysech jasný – aktivní wikipedisté píšou obsah. Obsah přivádí čtenáře. Z části čtenářů se stávají wikipedisté. Výsledek by mohl být v prvním přiblížení exponenciální.

Když se pustím do bažin názorů a spekulací, tak mi přijde, že ohromnou důležitost má samotný začátek. Když to trochu přeženu – kdy někdo napsal první článek? Kdy se našel někdo s dostatkem odvahy a ztřeštěnosti, aby začít psát v dalším jazyce univerzální encyklopedii?

Realističtější je samozřejmě asi nějaká vyšší a mlhavější hranice než první článek prvního uživatele – ale i kdyby tím bodem 1 bylo tisíc článků a deset lidí: kdy se těch pár lidí objevilo a něco napsali, může mít na dnešní velikost jednotlivých jazykových verzí Wikipedie podobný vliv, jako třeba rozdíl mezi základnou 3 a 30 milionů uživatelů jazyka.

AddThis Social Bookmark Buttonpošli na vybrali.sme.sk

O autorovi – vzhledem k mládí blogu a zařazení do výběru Lupy něco o mě

wiki-CV: Jan Kulveit – střídavě online přibližně od poloviny života. Od roku 2003 se zajímám o wiki, na konci téhož roku jsem poprvé anonymně editoval en.Wikipedii. ~ od poloviny 2004 s loginem Wikimol. Kromě obsahu mě zajímá fungování wiki a wiki komunit, v kteréžto oblasti se snažím s růzými výsledky rozvoji české Wikipedie i dalších wiki přispět.

blog counter

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).