Hlavní navigace

Anglická Wikipedie je z větší části hotová

1. 6. 2008 10:16 (aktualizováno) wiki

Jistě, nadpis je trochu nadpisovitě zkreslující. Tedy přesněji: statistiky ukazují, že se v posledních 8 měsících snižuje rychlost upravování anglické Wikipedie (očištěná o úpravy zase navrácené k původnímu stavu, t.j. převážně vandalismus).

Viz následující graf, který vytvořil Robert A. Rohde

Tolik fakta. Jak tomu rozumím: Rychlost upravování (měřená v editacích) je první derivací celkového počtu úprav, růst Wikipedie tedy prošel inflexním bodem. Myslím, že i růst Wikipedie se řídí přibližně dle logistické funkce, a inflexní bod tak značí přibližně polovinu růstu. Takže – Wikipedie je z větší části hotová :-), alespoň v angličtině.

Proč k obratu dochází? Myslím, že důvodem je určité „vyčerpání témat“, o kterých dokáže běžný přispěvatel Wikipedie bez větší námahy psát. V oblasti populární kultry a geografie anglicky mluvících zemí už jsou slušně pokrytá i dost obskurní témata, a pro rozšiřování Wikipedie zbývají témata čím dál nepřístupnější, ať už kvůli odbornosti, geografické nepřístupnosti pro anglicky píšící přispěvatele, nebo časové vzdálenosti od současnosti. A o nepřístup­nějších tématech zvládne bez větší námahy psát méně a méně lidí.

Podpůrným argumentem pro uvedené vysvětelní může být, že např. návštěvnost Wikipedie a počet zobrazených stránek (podle měření např. Alexy) žádný obrat nezaznamenaly, tedy nejde o nějaký celkový odliv pozornosti, který by se projevil i v počtu úprav.

AddThis Social Bookmark Buttonpošli na vybrali.sme.sk

(Drobná bloggerská poznámka pro věrné čtenáře: jak vidíte, vybral jsem si o trochu delší prázdniny – částečně kvůli menšímu úrazu v záři. V příštích měsících se to doufám zlepší.)

pozn. – 1. editace – opraveny 2 pravopisné chyby

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).