Hlavní navigace

SaaS aneb Software-za-Babku

28. 7. 2007 22:49 Jan Horna

Bývalý kolega mi říkal, že jejich firma pořídila multilicenci na Microsoft Office za 100 tisíc korun -o Nestačil jsem se divit! Jedná se o malou společnost s osmi počítači. Náklad na jeden počítač tak činí 12 500 Kč. A jak to souvisí s hostingem? Hodně!

Pro jednoduchost srovnání následujících hostovaných Software-as-a-Service řešení s výše uvedeným případem pomiňme nejrůznější desktopové open-source alternativy kancelářských balíků jako například OpenOffice.org, které jsou dostupné zcela zdarma.

Zadání je tedy následující: nechci platit licence za produkty Microsoftu a přesto chci psát a tisknout nejrůznější texty, vytvářet tabulky s grafy, přijímat a odesílat elektronickou poštu, plánovat schůzky a v optimálním případě tohle všechno sdílet s kolegy. Co se nabízí na internetu?

Nejblíže po ruce nám bude asi služba Google Apps, která ač sama nechce podle slov šéfa Googlu Erica Schmidta, je poměrně vážným konkurentem tradičnímu balíku Office z dílny Microsoftu. Google Apps obsahuje populárního webového poštovního klienta Gmail, chatovací program, dále kalendář, textový editor a tabulkový kalkulátor, tvůrce webových stránek a výhledově také program pro tvorbu prezentací. Základní verze programu je zdarma, prémiová verze stojí 50 dolarů pro jednoho uživatele na 1 rok. To je o něco málo více než 1 000 Kč, což je 12krát méně než pořizovací cena programu MS Office. Dlužno dodat, že služba Google Apps má před sebou ještě dlouhou cestu, aby byla skutečně stoprocentním konkurentem tradičního Office balíku. Zásadní výhodou Google Apps je určitě možnost sdílení vytvářeného obsahu a on-line spolupráce spolu s cenou produktu.

Mnohem dále než Google Apps je firma AdventNet se svým produktem Zoho. Portfolio balíku Office Suite pro on-line spolupráci je daleko širší než u Googlu. Mimo „klasické“ položky obsahuje sada například tvůrce wiki webů (používám ho pro Nápovědu na http://webhos­ting.wiki.zoho­.com), software pro on-line konference, pro řízení projektů, dále CRM software nebo prostředek pro vytváření databázových aplikací podobný programu MS Access. Většina programů ze sady Office Suite je zdarma, za vybrané programy se platí několik desítek dolarů ročně za každého uživatele. Zoho nabízí také plug-in pro MS Office a pro vývojáře API rozhraní. Rychlost přidávání nových produktů a funkcí je u firmy Zoho přímo strhující, stačí se podívat na firemní blog.

Tolik tedy ve stručnosti dvě z mnoha Software-as-a-Service možností, které dnešní internet nabízí pro práci v kanceláři. No a úplně bych zapomněl na ten slíbený hosting. Ono by to vlastně ani moc nevadilo, za chvíli na něj zapomeneme všichni. Bude kdesi v pozadí všech webových aplikací, jen mnohem méně viditelný než dnes.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).