Hlavní navigace

Je ten server skutečný nebo virtuální?

23. 7. 2007 4:20 (aktualizováno) Jan Horna

Nedá mi, abych se nezamyslel nad trendem, který dnes masivně proniká do oblasti hostingových služeb. Je jím virtualizace, lépe řečeno virtualizace serverů. Vaše webová prezentace nebo aplikace může běžet na serveru, který fyzicky neexistuje. Je to jako v Matrixu. Jíte šťavnatý steak a přitom víte, že ve skutečnosti neexistuje :-)

Také můj blog běží na hostingovém systému, který je virtualizován. U nás ještě nejsme tak daleko, virtualizace zatím přinesla na český trh hostingových služeb pronájmy virtuálních privátních serverů (VPS). Nabídka VPS vyplňuje mezeru mezi sdíleným hostingem a pronájmem dedikovaných serverů. Na jednom fyzickém serveru běží několik oddělených virtuálních privátních serverů a zákazníci k nim přistupují stejně jako k fyzickému serveru.

Světovým lídrem ve virtualizaci je firma VMware. Pokud jde ale o virtualizaci serverů, které slouží k poskytování hostingových služeb, poměrně úspěšně se prosazuje společnost SWsoft se svým řešením Virtuozzo. Platí to dvojnásob o domácím trhu, kde nabízí pronájmy VPS poháněné Virtuozzem třeba Forpsi nebo Ignum. Za povšimnutí stojí také open-source project OpenVZ, což je zároveň název virtualizačního řešení pro Linuxové servery.

Směr dalšího vývoje je jasný. Virtualizovat, co se dá! Oprostit se od závislosti na hardwaru a železe vůbec, abstrahovat, a naplno využít nekonečnou fantazii. Jak to může dopadnout, ukazuje následující video, které jsem převzal ze stránek společnosti Sun:

Pozn.: video je dostupné také na http://www-webhosting.cz/blog/200­7/06/29/je-ten-server-skutecny-nebo-virtualni/.

Project Blackbox firmy Sun je prvním virtuálním datacentrem na světě. Veškerá technologická zařízení jsou umístěna v přepravním kontejneru. Takový se vám třeba vejde doma do garáže :-)

Co byste vy-vy-vi-virtualizovali?

P.S. V současnosti pracuji pod hlavičkou firmy HorMart s.r.o. na zakázkách pro společnost SWsoft Europe GmbH.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).