Hlavní navigace

AllPeers out, Good Data in

8. 4. 2008 0:45 Jan Horna

Ano, takto by se daly shrnout hlavní události nedávné doby z pohledu internetových společností, které mají zázemí v České republice, ale podnikají primárně na globálním trhu. Zatímco první událost (AllPeers končí) byla mediálně poměrně často probíraná, druhá (Roman Staněk spouští Good Data Corporation) proběhla spíše v tichosti.

Srovnávat oba projekty je dost těžko možné, ale přesto: z obou služeb mám velmi různé dojmy. Plugin od AllPeers jsem osobně zkoušel velmi letmo, přišlo mi to zajímavé z pohledu technologií, nicméně jako produkt velmi těžko prodejné. Cílení na skupinu power-users prohlížeče Firefox spolu s neexistencí jasného obchodního modelu se ukázaly jako smrtelné.

To, že nadšení z technologií nestačí, ví určitě moc dobře Roman Staněk. Po dvou success-stories (Netbeans, Systinet) rozjíždí svou třetí společnost s názvem Good Data Corporation. Co nabídne? Prozatím nejsou zcela zřejmé detaily služby, půjde však o business intelligence platformu pro analýzu obchodních dat, tvorbu reportů, provoz datových skladů (data warehousing) a datovou integraci. Něco málo lze vyčíst ze screenshotů na adrese http://www.go­oddata.com/pro­duct/. V úvodním popisu je uvedena ona magická nálepka Web 2.0. Přijde mi, že v tom případě naprosto oprávněně.

Osobně se mi líbí tyto věci:

  • Jednoduchý vstup zdrojových informací (zajímavé by bylo napojení na případné API podnikového systému, čímž by se ještě více usnadnilo zadávání dat)
  • Možnost sdílení reportů a spolupráce v týmu, navíc s podporou tagování (Napadá mě, jestli by šlo nějak využít data od zákazníků, ty agregovat a následně nabízet benchmarking třeba pro daný vertikální trh, jak to podobně dělá Salesforce)
  • Relevantní výstupy jsou dostupné pomocí RSS kanálů, takže uživatel nemusí na webu služby „viset“ celou pracovní dobu
  • Aplikace má „sociální“ rozměr, obsahuje tzv. activity stream, který je dobře známý z Facebooku, LinkedIn a dalších sociálních sítí a služeb.
  • Řešení je on-demand (pravda, ono ani dnes nemá cenu vyvíjet jiná řešení :-)
  • Klíčová je ale zřejmě možnost integrace platformy s jinými systémy, například pomocí nabízeného API. Otázkou pak zůstává, zda-li bude služba dostupná i prostřednictvím widgetů (třeba pro iGoogle), rozumné by mi přišlo také napojení na Google Docs přes API.

Nechme se ale překvapit, demo produktu se má objevit ve druhém kvartálu 2008 :-) Myslíte si, že „Dobrá data“ Romana Staňka a jeho týmu skončí v náruči některého z leaderů globálního trhu firemního softwaru, jak tomu bylo ve dvou předchozích případech?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).