Hlavní navigace

Weby úplnych amaterů!

3. 4. 2007 9:54 webdev

Jak asi vypadají stránky lidí jež je používají jen k jednomu účelu? K informování o svém koníčku, nebo prostě k propagovaní své oblíbené činnosti. Jak vypadají weby lidí kteří jsou vlastně totální amtéři?
Hledal jsem a našel jsem skupinu lidí, která nejspíš nemá s webem nic společného. Tedy v základu.
Tihl elidé mají svoje webové stránky a povětšinou používají různé polotovary, jako řešení pro svoje potřeby. O jaké lidi se jedná (ne, nebojtese není to svaz vetešníků)? Jedná se o milovníky potkana laboratorního. Jeho chovatele a takříkajíc fanoušky.

Co jsem zjistil jako první je fakt, že jen malo kdo si udělal stránky stoprocetně vlastní. Pokud tak učinil , málokdy sáhl po nějakém skriptovém jazyce a když už sáhl, tak to bylo PHP.

Dalším společným jmenovatelem jsou free hostingy. Převážně WebZdarma. Další obrovskou skupinou jsou uživatelé, kteří využívají služeb serveru estranky.cz. To mě překvapilo, obecně jich asi není v žádné skupině takové procento jako tady (cca 50%).

Z toho je jasně patrno, že jen několik jednotlivců, byužívá vlastní hosting (pravděpodobně z ekonomických důvodů) a málo kdo se nějak vážněji vyzná v tvorbě webových aplikací (záměrně píšu aplikace protože, kód v PHP čítající desítky Kb nelze nazvat nijak jinak).

Jen malá skupinka popustila uzdu tvůrčímu snažení a použila HTML (jen HTML), vzhledově to pak už není nějak ono.
Příklad za všechny: http://www.chsmou­seville.wz.cz/

Z hlediska designu je nejspíš v rámci možností a schopností autora, účel to splňuje a snad jen té růžové mohlo být méně.

Stránky stejně tak kompletně v HTML ale pojaté poněkud lépe a hlavně s poněkud větším citem jsou například tyto: http://www.lmgrat­tery.com/
Je na nich znát že autor zjevně ušel kus cesty. A na první pohled mají i slušný potenciál zaujmout. Jedinou chybou je snaha o dvoujazyčnost, která nefunguje (technicky).

Překvapením je i to, že většina autorů přesto že používá hosting umožňující PHP a MySql po těchto nástrojích nesáhla. Opět to potvrzuje nízor, že se jedná o autory amatérské. ˇUčel takříkajíc světí prostředky!

Ze zástupců takříkajíc Estránkových autorů uvádím jen namátkou je jich skutečně hodně.
Například: http://www.utah­raptor.estran­ky.cz/

Spracování takové jaké estranky.cz umožňují takže plus mínus použitelné a hezké. Jen je škoda, že málokdo dá dověci větší dávku invence, protože celkem hodně stránek si je podobných, což je bohužel limitujícím faktorem právě služby Estranky (v podstatě je to jeden web s několika šablonami).

Příklady: http://www.ner­gita.estranky­.cz/ , http://www.oda­delky.estranky­.cz/ , http://www.the­blackhole-photos.estran­ky.cz/.

Teď je třeba říci, že z přibližně 30 webů na jedno téma (tedy chov potkanů) Jich vyčnívá jen několik.
Vlastní doménou a využitím PHP se můhou pochlubit například: http://navel-rat.eu/ . Stránky původně v HTML jsou doplněny o PHP galerii. SAmotný vzhled je celkem pěkně vyladěný a dal by se nazvat zajímavým.

Poslední který mě zaujal je web vytvořený pomocí redakčního systému o kterém více zjistíte zde: http://rs.reality-show.net/ tento redakční systém je celkem zajímavý a již jsem si ho všiml na několika projektech. Kdy celkem snadno splní požadavky. Zde byl použit pro vytvoření plně dynamických stránek o chovné stanici. Stránky jsou na adrese http://mimca.gro­vik.net

Stránky jsou docela hezké na pohled. I když redesign by nebyl uplně marný (hlavně trošku oživit byrvy), ale účel skvěle splní. Takže proč ne.

Jistě se ptáte o co mi šlo tímhle dlouhýnm povídáním. Je to prosté. Kdekdo se holedbá že umí udělat stránky takové a makové, použije takový a makový CMS (který se leckde vypujčí aniž by to normálně přiznal). Navrch naplácá nějaké to CSS a říká tomu webdesign. Tito „uživatelé“ udělali přesně to samé bez větších znalostí a přesto je jejich výsledek z hlediska funkčního a často i estetického velice zajímavý. Možná by se profesionálové měli občas podívat co je skutečně zajímavé a přestat tvořit všeliaké paskvily. Byť jsou tyto paskvili XHTML STRICT a podobně vyladěné, často však nesplňují ani požadavek na to aby se v nich případný návštěvník zorientoval.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).