Hlavní navigace

Názor ke článku Hodně křičím, snad nebude slyšet jak kradu! od krakonoš - Hacknutí telefonu (jakéhokoli) nebo SW (jakéhokoli) není u...

  • 1. 10. 2009 21:06

    krakonoš (neregistrovaný)

    Hacknutí telefonu (jakéhokoli) nebo SW (jakéhokoli) není u nás trestné, za předpokladu, že licence na SW, nebo telefon byly zakoupeny. Každý uživatel má totiž ze zákona právo modifikovat jakýkoli SW, jehož licenci zaplatil, pro svou osobní potřebu a to jakýmkoli způsobem.

    Tohle je zcela mimo. Uživatel může modifikovat SW, u něhož mu to právě ta licence dovoluje. U SW si totiž nikdo nekupuje obsah a nelze tedy z něj tvořit díla odvozená. U SW si uživatel kupuje licenci na jeho užívání!!! V takové licenci samozřejmě mohou být body, které nesplňují, věci předepsané zákonem. Tyto body jsou pak neplatné. Ovšem v žádném zákoně není napsáno, že koupí licence máte automaticky právo SW pozměňovat, byť pro vlastní potřebu!

    Ještě pro upřesnění patrně narážíte na § 66 odst. 1 písm. b) Autorského zákona. Tam je, ale jasně řečeno, že úpravy mohou být prováděny jen v případě, že bez nich není možné SW užívat způsobem, ke kterému byl určen. Což rozhodně není tento případ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).