Hlavní navigace

Thriller v Norsku - OOXML

22. 4. 2008 19:37 tucnak

OOXML žije dál a dál bují. Doporučuji si počíst o norském hlasování.
Jde o docela pěkny thriller, končí odstoupením předsedy norské SC34 po 13 letech ve funkci.
Jen ve zkratce:
na zasedání komise přišlo 30 lidí. 3 ze Standard Norway, zbytek experti. Schůzi předsedal šéf Standard Norway v článku označovaný VP. Po hodině se dostali k tématu a po dalších 4 hodinách se přišlo k tomu,že síly jsou zhruba 80:20 proti přijetí.
VP konstatoval, že nelze nalézt shodu a proto rozhodne Standard Norway. 23 expertů bylo mimo, zůstali už jen 4. Dva kopali za MS (lobista a naftař), dva byli z SC34 (předseda a jeden vysloužilec). Poměr se změnil na 50:50. Po 20ti minutách VP oznámil, že zase nelze nalézt shodu a rozhodne tedy Standard Norway. Inu VP se zeptal tajemníka (druhý člen za SN), ten řekl ano. Zeptal se JTC1 reprezentanta (třetí člen za SN), ten řekl ne. Zase nebyl konsensus a tak tedy rozhodl VP sám. Rozhodl, že ano, Norsko hlasuje pro OOXML.

Zajímavou věc přináší Groklaw: v soucasne dobe neexistuje korektní implementace OOXML, ačkoliv je to ISO standard. Striktní test Microsoft Office 2007 dává 120000 chybových hlášek. Z článku plyne, že se nemáme moc těšit na příští verzi Office, lepší to prý asi nebude. Čili to je standard a není to standard. Jako u nás doma, v Čechách.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).