Hlavní navigace

Krátký článek o Silicon Valley, který vlastně není vůbec o Valley, ale o Češích v startup komunitě.

8. 10. 2014 15:59 (aktualizováno) Karel Souček

Když jsme před 2 roky zakládali s kamarády Trinerdis, od začátku jsme věděli, že chceme dělat mobilní aplikace, poté co jsme se rozkoukali v ČR, nám spousta našich kamarádů a kolegů z oboru říkala – musíte jet do Silicon Valley, musíte to vidět. A když se mi naskytla možnost jet do USA, zahrnul jsem do svých plánů i krátký pobyt v San Francisku.

Na otázku jaké to tam je, můžu jen říct, že je tam krásně. A pro zbytek si tam zajeďte sami, většina věcí se stejně nedá popsat a musí se zažít.

Co mě ale naprosto nadchlo je spolupráce lidí v rámci startupové komunity v ČR. Podnikám ještě v jiném oboru a taková pomoc a ochota se jinde nevyskytuje. Češi jsou většinou zapšklí a nepřející, ale lidé kolem startupů tvoří slovy našeho prezidenta „ostrůvek pozitivní deviace“. 

Začalo to už tím, když jsem se na cestu chystal a jen jsem naťukl s prosbou o rady Lenku Kučerovou z Wayry (která dřív pracovala v San Francisku přes Czechinvest, http://cz.linkedin.com/in/len­kakucerova) a Petra Fodora z www.flowstudio.cz a dostal jsem spoustu informací a rad. Samozřejmě jsem kontaktoval i jednoho z nejpovolanějších, CEO Angelcam.com (absolvovali 500startup akcelerátor), Petra Ocáska (@PetrOcasek). Petr již dřív sepsal základní rady pro cestu do Valley na svém blogu http://blog.ocasek.cz/, ale chtěl jsem nějaké podrobnější info a měl jsem ještě nějaké konkrétní otázky. Přestože Petr je velmi vytížen, obratem mi napsal stránkový email se spoustu informací a rad a kde nedovedl pomoci, tak otázky přeposlal slečně Gabriele z AngelCamu, a ta se opět velmi rychle chytla a začala mi pomáhat a radit (věřím, že jsem jí místy musel už trošku lézt na nervy, když jsem jí psal tolik emailů).

Při cestě do SF jsem jen tak pro zkoušku tweetl, jestli je v okolí někdo kdo by zašel na pivo a ozval se mi Lubo Šmíd (@lubosmid ) ze strv.com, který sebou na večeři přivedl i Honzu Tkáče (@HonzaTkac) z Presentigo.com. Pokecali jsme, užili si fajn večer a rozešli se do ubytoven. Bohužel, při cestě mě potkala nemilá událost, při které jsem přišel o veškeré doklady, karty, peníze, telefon a tablet. V podstatě jsem byl totálně v háji. Naštěstí se opět projevilo skvělé startupové prostředí. Když se Honza a Lubo dozvěděli co se mi stalo, tak mi Lubo na celý zbytek pobytu půjčil telefon a nabídl i peníze, pomohl mě spojit se s konzulem a vyřídit doklady a Honza se o mě v podstatě celou dobu do odletu staral a pomáhal se vším co jsem potřeboval (a to jsme se znali asi 10 hodin).

A já bych tu chtěl všem veřejně a nahlas poděkovat. Od těch, co ztráceli svůj čas psaním odpovědí na mé otázky, až po kluky v SF, kteří mi pomáhali, když jsem byl docela v pytli. Chtěl bych, aby všichni věděli jak jsou skvělý a jak úžasná je komunita kolem startupů v ČR. Ještě jednou hlasité díky vám všem.

BTW: velmi ochotný je také Roman Horáček, který momentálně zastupuje Czechinvest na západním pobřeží. Je vidět, že nejsou všichni státní úředníci stejní.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).