Hlavní navigace

Učitelé, cvičící a wikipedie

9. 7. 2007 21:27 tester

Pár let jsem občas dělal cvičícího na jedné nejmenované škole. Musel jsem také několikrát hodnotit mnoho různých prací, které studenti prý dělali samostatně. Jednou mi odevzdali například v php (měli dělat projekt v javě) album fotek. Dal jsem view source a hned nahoře bylo jméno autora a název projektu na sourceforge. Dával jsem jim většinou náhradní úkol, vypracovat nějakou esej, která bude publikovatelná na webu a většinou by jejím přínosem měla být nějaká kuchařka, která visí na webu a obsahuje nějaké zajímavé informace, které tam nejsou (alespoň ne v češtině). Př. Jak na sourceforge.

No když jsem se díval na pořadí ve wikipedii v počtu hesel, tak jsme celosvětově osmnáctí, tak proč s ještě nepřidat. Uvedu teď tři důvody proč bych nechal psát studenty nová hesla do wikipedie.

  1. Wikipedie za Vás poměrně zdařilým algoritmem otestuje, zdali je text plagiát a kopíruje cosi na webu a ihned tam naskočí, že text porušuje autorské právo.
  2. Třeba získáte dalšího nadšence pro rozšiřování celosvětové encyklopedie.
  3. Pokud jde o opravování, tak málo práce. Rozsah vidíte a historii také, takže proč zase další úkol do šuplíku, když je to nebaví.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).