Hlavní navigace

PrestaShop versus ZenCart

20. 9. 2010 10:43 (aktualizováno) tester

Čtyři roky provozuji ZenCart, který je hodně rozšířený, má velice dobrou národní podporu (Kč, DPH, zbozi.cz apod.). Když jsem byl ale požádán o zřízení eshopu před pár měsíci, tak jsem mladou paní rovnou poslal, ať si eshop někde pronajme, že se o další starat nebudu. Jenže jsem byl zvědavý a tak jsem se podíval na poslední aktualizaci zen-cartu a byl tam konec roku 2007. Popřál jsem tedy mému eshopu upřímnou soustrast a trošku se rozhlédl kolem a nalezl jsem francouzský PrestaShop, s českou lokalizací a vším co je k provozování potřeba. Podle aktualizací a fóra mi ten projekt přišel vcelku živý a i kombinace komerční a nekomerční podpory je na vysoké úrovni. Rozhodl jsem se tedy, že to zkusím.

Instalace proběhla snadno, za 15 minut byl shop nainstalovaný. Vcelku pracné bylo nastavit všechny pluginy na placení, poštu apod., ale našli jsme všechno potřebné na http://prestashop­cesky.cz/. Na grafiku jsme chtěli zadat poptávku, ale nakonec šéfka, že si to zkusí sama. Tak jsem ji ukázal v krusaderu jak otevře ftp a kde je css apod. Odmítla se učit css, ale nakonec si nějak poradila i bez návodu. Původně byl prestashop na shopu ceske-wellness.cz, ale ten jsme nakonec přesunuli na www.eshop-rychle.cz. Zde se můžete pokochat již koupenou grafikou (oprava proti původnímu článku) na prestashopu 1.3.1. : http://www.re­laxuj.com/.

Nyní malé srovnání

PrestaShop

plusy: lepší čitelnost php kódu, kvalitnější seo, spousta pluginů. Lepší konfigurovatel­nost zboží.

minusy: chybí API pro účetnictví apod.

Zen-Cart

plusy: větší česká komunita, jednodušší integrace s jinými komerčními nástroji.

minusy: již jednou jsem lepil díry po hackerovi.

Určitě jsem zde nepopsal vše co vím, takže se klidně zeptejte dole v diskuzi a rád to doplním. Dokonce i o těch wellness produktech už i něco vím :). Například instantní čaj TRF je dobrý, když se mi chce v práci u kompu spát, tak po tom vydržím 3 hodiny makat aniž by mi nepříjemně bušilo srdce apod. Má to prý nějaký zvláštní spalování tuků a proto nemám chuť na sladké jako u kafe. Ale upřímě, kafičko, dortík a přečíst si v práci článek, třeba na lupě taky není k zahození.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).