Hlavní navigace

Za čtyři roky budu mít doma gigabitový internet

23. 8. 2006 22:22 (aktualizováno) suchy

Od doby studií pozoruji se závistí růst rychlostí internetu v akademické sféře. Nedávno jsem si ale uvědomil, že tu rychlost ke které jsem obdivně shlížel při mém nástupu na univerzitu v roce 1995 už mám několik let doma. A dokonce větší.

To co mají k dispozici dnes univerzity se časem protlačí i mezi obyčejné uživatele. Jenže kdy? Tak jsem se vrhl na vytvoření tabulek a grafů.
Data z akademické sféry jsem převzal z brněnského ICS a porovnal jsem je s rychlostí mé domácí přípojky.
První graf sem ani nebudu vkládát. Nic z něj nešlo přečíst, protože porovnávat současných 2,5Gbps s 6 Mbps opravdu nemá cenu, protože historické hodnoty se skoro neodlepily od osy X.
Pak jsem si hodnoty rychlosti zlogaritmoval…
Na ose Y je desitkovy logaritmus rychlosti.

rychlost

Zajimavé. Je vidět, že nemám tak rychlý růst jako ICS, ale jinak ta křivka vykazuje jisté podobnosti. A pokud ji dobře interpretuji, tak v roce 2010, tj. za čtyři roky bych mohl mít doma gigabitovou přípojku! Nějak se mi tomuhle nechce věřit. Ovšem to, že jsem měl před 4 roky vytáčené připojení o rychlosti 54kbp se mi teď zdá také neuvěřitelné. Tak proč ne? Už se teším.

P.S. Bydlím ve velkém městě, kde se ISP předhání s nabídkami. Je mi jasné, že v této republice existují oblasti, kde budou za čtyři roky vděčni za jiné připojení než je komutované.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).