Hlavní navigace

Pošahané ceníky kabelovek

23. 8. 2006 22:21 (aktualizováno) suchy

Už delší dobu si myslím, že ceníky kabelovek za internet jsou … no prostě divné.

Podívejte se na mé připojení. Mám Chello Plus. Mohu tedy stahovat rychlostí 6Mbit/s. Ale jenom někdy. Respektive dokud nevyčerpám měsíční limit 50 GB. Tj. maximálně 18 hodin.

Prakticky mám tedy připojení o rychlosti 161 kbit/s s tím, že občas ho mohu mít rychlejší (připomína mi to Ať žijí duchové: Vybírám si své kouzlo na den dopředu). Proč ale UPC nedá do ceníku rychlost 161 kbit/s? Protože to není tak sexy jako 6Mbit/s. Jenže když už není rychlost linky tím omezujícím faktorem, proč ji nepustit uzdu úplně?

Marcel Procházka z Karnevalu připustil ,že reálná rychlost v kabelu může být až 45Mbit/s. Předpokládám, že UPC na tom bude podobně. Co takhle udělat Chello Plus s rychlostí 45Mbit/s a limitem 50 GB? A co zrušit zmínku o rychlosti úplně a vykašlat se na to „že takhle se to vždy dělalo“ a odlišit tarify jenom měsíčním limitem? Přitom tahle by nabídka byla prakticky totožná s tou dnešní, jenom by to byla super marketingová a PR pecka.

Někdo může třeba namítnout, k čemu to bude? Slovy pana Procházky „Zatím však na trhu nejsou aplikace, které by tyto rychlosti využily.“ Co takhle to nechat na uživatelích, ať si takovou službu najdou sami. A do té doby ta rychlost může zůstat nevyužitá. Ale bude možnost ji využít. Bude tu možnost volby.

Nebo se zase bude čekat co udělá velký telecom a pak všichni změníme ceníky ačkoliv na kabelovky nemá telecom žádnou páku? A co takhle převzít iniciativu?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).