Hlavní navigace

Může si internet uvědomit sám sebe?

9. 4. 2010 8:26 (aktualizováno) suchy

Tuhle otázku si položil Martin Lisewski a dokonce šel i dál a ptá se zda se může bránit: Can the Internet cope with stress? [PDF].
To že internet jako celá entita může navenek projevovat známky intelegence považuji osobně za téměř fakt. Každý počítač docela přesně odpovídá modelu neuronu a už ze 100 neuronů jsme schopni postavit neuronovou síť s inteligencí sekretářky. Co teprve když se propojí 500 milionů počítačů alias buněk? Což je odhadovaný stav z letošního únoru.

To že něco má inteligenci by asi ani tak nevadilo (pan Sponka už stojí frontu). To ponechme psychologům aby nejdříve definovali co je to sebeuvědomění… Ale může se internet bránit? Brátit se může teoreticky bez toho, aby si uvědomoval sám sebe (obrané mechanismy mají i některé rostliny). Jak se může bránit virtuální v podstatě nehmotná entita? Zkusil jsem přemýšlet co se stane, když přeseknete optický kabel. Někde se rozbliká kontrolka, operátor někam zavolá (taky po síti) přijede auto a technici kabel opraví a vám vynadají. Je to reakce lidí, nebo už je to obranný mechanismus internetu? Mozek se taky nebrání sám, ale dává pokyny končetinám k protiakci. Možná je chybou že si pod obranou představuji klasickou obranu, tak jak by se bránil normálni člověk (souboj, revolery, dneska i právníci). Jenže pokud klasifikujeme internet jako inteligentni entitu, tak ta je postavena na úplně jiných principech než my. Žádná DNA, žádné lidské tvary. Velikost entity 40 tisíc km…

Martin Lisewski se pokusil vymyslet pokus, který by zkusil ověřit, zda se umí internet bránit (což neimplikuje inteligenci). Hypotéza je zda se nám podaří odpojit významné množství počítačů od internetu. Tady je první kámen úrazu. I pouhé jedno procento počítačů-uzlů představuje pět miliónů počítačů. Tedy stejné množství jako je účastníků v Seti@Home projektu. A jedno procento bych ani osobně nepokládal za významné. Nejdříve definuje nějaké kontrolní postupy, což je nezajímavé, kdyžtak si to přečtěte sami. Ale nakonec přijde to zajímavé. Ve stejný okamžik iniciovat shutdown počítače (tedy nikoliv tvrdý power off) a sledovat zda nastane v sledovatelná část počítačů, kterým se ten shutdown nepovede a tím pádem ani nedojde k jejich odpojení od sítě. Pokud by takových počítačů bylo více, tak bychom to mohli vyhodnotit jako obranný mechanismus.

Jak už jsem řekl, tak obrana nemusí znamenat, že k vám vtrhne komando a dá vám ránu baseballovou tyčí. Klidně to může být nenadálý email, který si budete chtít přečíst. Nebo něco jiného. Cokoliv.

Už musím končit. Přišel mi mail, že v tablespace už není místo a jdu to opravit.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).