Hlavní navigace

Internetové ne-aukce

9. 4. 2010 8:27 (aktualizováno) suchy

Nejsem žádný expert na internetové aukce, ale pár jsem si jich vyzkoušel. Jak z pohledu zákazníka, tak z pohledu prodávajícího. Jediné co na nich nechápu je – proč se jim říká aukce?

Běžná aukce probíhá tak, že se přihazuje tak dlouho dokud jsou alespoň dva zájemci. Aukce mohou trvat několik minut a nebo se mohou táhnout celý den. Dražitelé nemají moc velký důvod přihazovat po troškách, jinak si sami budou prodlužovat dobu, po kterou se tam musí „otravovat“.

Internetová „aukce“ má oproti tomu pevný časový rámec a trvá po celou dobu a není možné to změnit (dobře malá vyjímka je kup-hned, ale fakt malá). Takže znalci poměru kašlou na nové aukce (oproti klasice u toho nemusí být celou dobu přítomni), protože průběžné přihazování akorát zvedne cenu. Místo toho nechají aukci ladem a přijdou doslova za pět minut dvanáct a pak se teprve strhne ten pravý boj. Pokud máte robota na klikání a jste schopni přihodit pár korun v poslední sekundě, tak jste kingové. Vtip je v tom, že během posledních pár vteřin se stihne pouze pár příhozů a cena zůstane skoro nezměnena.

Takže internetové „aukce“ nejsou o tom, kdo přihodí nejvíce. Ale kdo přihodí poslední. O cenu většinou ani nejde. Ale snad mi někdo vysvětlíte, proč není možné konec aukce posunout o 24 hodin po posledním příhozu. Nebo proč tu nemáme internetové aukce holandského typu, kdy se začíná od horní hranice a cena postupně klesá směrem dolů a první zájemce bere? Nevím.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).