Hlavní navigace

Internet-LupaScore2010 80%

31. 10. 2006 2:53 (aktualizováno) suchy

Za těch deset let co používám internet (už? to to letí), jsem vyzkoušel různá připojení k internetu. Od modemu až k současné lince 10Mb/s od UPC. Na škole jsem si vyzkoušel internet, kde nejužším hrdlem byla 100Mb síťová karta v počítači.

Za tuto dobu jsem zjistil, že rychlost přípojky není časem vůbec důležitá.

Zhruba tak do rychlosti 1024kb/s (což je u nás ± nejběžnější broadband) je opravdu důležitá rychlost přípojky. V této oblasti razantně pocítíte jakékoliv navýšení rychlosti. Ovšem od 1Mb výše už běžný člověk zvýšení rychlosti nepostřehne. A od 10Mb výše už ani náročný uživatel ne. Stránky se stahují v „oka mžiku“, rádia a videa jedou bez trhání. Na velké soubory (iso image, filmy) si tak jako tak počkáte a je už jedno jestli čekáte 2 minuty nebo 10 minut, protože u toho obvykle nesedíte, ale jdete nachvíli dělat něco jiného.
U vyšších rychlostí vás prostě začnou zajímat jiné parametry připojení než je vaše rychlost:

Rychlost připojení providera

Můžete mít nakrásně nataženou optiku až do domu a připojení 1Gb/s, ale pokud ma provider 1Mb linku do zahraničí, tak si budete instalační DVD ze zahraničí stahovat rychlostí např. 30kb/s a bude to trvar celou věčnost. Naproti tomu váš kamarád s „ubohým“ 1Mb/s si stáhne stejný soubor 20 krát rychleji, protože jeho provider bude mít 1Gb/s linku do zahraničí. Takže vy sice máte papírově připojení 1Gb/s, ale pro vás to je prakticky (v daném okamžiku a v daném případě) přípojka o rychlosti 30kb/s.

Odezva

Můžete mít neskutečně rychlé připojení přes satelit, jenže doba odezvy se bude pohybovat v řádech sekund. Sice si můžete stáhnout film za pár minut, ale pokud moc nestahujete, ale raději hrajete hry, tak pro vás bude mít 10Mb/s linka menší cenu, než klasický modem.

Objem dat

Jako vývojář, který pracuje doma a celý den něco stahuje (rádio, 100 MB denních aktualizací) přenesete hravě za den 500MB dat. Stačila by vám 1Mbs linka, ale s 5GB limitem vám ISP dvacátý den stáhne rychlost na ekvivalent modemu a vy na tom celkově budete hůř než váš kamarád s připojením 256 kbps bez limitu dat.

Kvalita linky

Můžete mít rychlou linku, ale padne mlha (optické pojítko vzduchem) nebo se zazelená strom před barákem (wifi) a nebudete schopni udržet stabilní spojení. Pokud se vůbec spojíte. Pak pro vás bude lepší jakékoliv jiné spojení, které půjde po kabelu.

Tyhle čtyři údaje by jste si měli zjistit o svém budoucím připojení pokud chcete upgradovat na rychlosti větší než 1Mb/s. A budou se s nimi muset i nějak vypořádat ISP, když budou chtít přilákat zákazníka. Než naznačím jak, tak si dovolím krátkou odbočku.

PR rating

Oblast hardware sleduji zpovzdálí, tak abych si udržel představu a věděl jaké železo si koupit při příštím upgrade počítače.V poslední době se zde stala zajímavá věc. (Pokud více co znamená označení Athlon 3000+, tak následující odstavec klidně přeskočte).
Dříve byl důležitý pro výběr počítače rychlost CPU. Pokud jste si koupili 486 66Mhz tak jste věděli, že bude dvakrát rychlejší než 468 na 33MHz. Časem přibyli další parametry: velikost cache, rychlost sběrnice… Ale rychlost CPU byla stále nejdůležitější parametr. AMD přitom na stejných frekvencích dosahuje vyšších
výkonů než Intel. Jenže vyšší frekvence se v ceníku lépe vyjímá a také lépe prodává. Aby byly AMD CPU prodejné, tak AMD (znovu) zavádí PR rating. Číslo udavá jakou frekvenci by měl mít výkonově srovnatelný Intel Pentium. Takže AMD 2800+ je přibližně stejně výkoné jako Pentium 2,8GHz, ačkoliv AMD běží na výrazně menší frekvenci. Tím vyzařuje i méně tepla, z čehož se záhy stane
další parametr ke sledování. Jenže poslední kapkou se stanou vícejádrové procesory, které význam frekvence odsouvají do pozadí a i Intel pokorně přechází na
obdobu PR ratingu, protoze jinak by jeho vlastní nové procesory byli papírově horší než jeho starší kousky (pokud je bernou mincí jenom frekvence CPU).

Internet rating

Tady už jste určitě pochopili, k čemu směřuji. V připojení internetu dochazí k podobnému jevu, jaký už proběhl u výkonu procesoru. Rychlost už není vše. Je zde mnoho dalších faktorů ovlivňujících připojení. A pokud budou chtít ISP natlačit lidi do nových připojení nebo do upgradu stavajících, tak si jejich marketingová oddělení musí nachystat jiné argumenty než je jenom rychlost. A pokud budou chtít zachovat nějakou formu vzájemné porovnatelnosti, tak by se měli vzájemně domluvit na jednotné formě ratingu, který umožní alespoň přibližně porovnat různé druhy připojení.

Budeme mít za pár let připojení 100Mbit+? Nebo nějaká třetí strana přijde s vlastní iniciativou a budu mit připojení Internet-LupaScore2010 80%?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).