Hlavní navigace

České diskuse aneb Slashdot - podruhé

9. 4. 2010 8:27 (aktualizováno) suchy

Minulé léto jsem si stěžoval, jak je naše česká scéna s komentáři pokřivená. A že s tím nikdo nic neudělá… Mno co si neuděláš sám… Tak směle do toho:

Proč?

Protože komentáře svými informačními hodnotami mnohdy převyšují informační hodnotu vlastního článku. Jenže prokousat se současnými komentáři je buď nemožné kvůli jejich velkému počtu (aktualne.cz, novinky.cz) a hledání perly mezi sviněmi za tu námahu fakt nestojí. Na druhou stranu tady máme blogery, kteří z různých důvodů skončí u toho že komentáře promazávají. A mazání komentářů (včetně trolů) pokládám za „špatnou věc“™.
Ano máme zde pár smělých pokusů (iinfo, pctunnig.cz), ale ty zůstali na půli cestě a mají daleko k rozumné diskusní platformě.
Ano můžu o různých problémech diskutovat na zahraničních webech, ale co s lokálními problémy naší české kotliny? Na ty v zahraničí kašlou a u nás není kde rozumně diskutovat.

Před 4 měsíci…

Za nejlepší diskusní platformu považuji Slashdot. Jeho kód je volně k dipozici, a tak jsem se rozhodl se ho chopit (když to doteď nikdo neudělal). Vytvořil jsem dedikovaný (virtuální) server ve kterém mohu ohýbat Perl a nainstaloval jsem na něj Slashcode. Volné večery a víkendy jsem věnoval objevováním a nastavováním systému, překládáním šablon. (Dlouhé dva dny mi například trvalo než jsem zjistil jak zajistit neprznění českých znaků. Tento týden válčím s AJAXovým komentáři).

Současnost

Nyní to začíná být jakž takž použitelné (tj. je možné poslat příspěvek a komentář), ale spusta věcí ještě není nastavena nebo přeložena. Co mi ale zatím chybí je nějaký kritický ohlas (a proto píši tento příspěvek). Právě teď bych potřeboval nějaké testery, kteří by byli ochotni obětovat jednu hodinku týdně a napsali nějaký příspěvek či komentář a řekli mě, co je při tom nejvíce štve, co je třeba upravit a dodělat.
Dobrovolníci pište na miroslav@suchy­.cz. Pokud by navíc byl někdo ochoten se šťourat v CSS a šablonách nebo ty šablony překládat z angličtiny, tak by to bylo jenom dobře.

A kdy to bude?

To po mě nechtějte vědet. Slashcode je obrovský a jenom samotné překlady vidím tímto tempem na pár týdnů. Samotného mě překvapilo co to všechno umí a jaké všechny stavy umí ošetřit (otravování uživatelů, spam). V první fázi bych rád zprovoznil deníčky (journals) uživatelů a přesunul tam svůj blog a žral tak své vlastní psí žrádlo.
Pokud tohle dopadne dobře, tak začít přidávat vlastní příspěvky na titulku a nejlepším komentátorům co nejdříve udělit editorská práva a rozdávat moderační body.

Můžu to už vidět?

Ne (pokud nechcete pomoct při budování). Nepochybuji že zkušení čtenáři si jméno domény dokáží rychle zjistit, ale vzhledem k tomu, že to zdaleka není dotažené, bych byl zatím nerad, aby se tam objevovali běžní čtenáři. Nebojte, dočkáte se brzy.

Sdílet

  • 4. 8. 2008 21:49

    Oo (neregistrovaný)

    Nepripada mi ze by to byl nas problem, s temer stejnymi problemy jsem se setkal i v cizine...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).