Hlavní navigace

Blíží se otevření MS Windows?

23. 8. 2006 22:26 (aktualizováno) suchy

EU udělila MS pokutu ve výši 2,4 milionu Euro denně do doby než poskytne konkurentům kompletní dokumentaci k rozhraní svých OS. MS má lhůtu ke splnění požadavků do 25. ledna. Pokud do té doby dokumentaci nezveřejní, pokuta se bude počítat zpětně od 15. prosince.

Můžeme si myslet, že to MS nějak ukecá přes právníky. Ovšem EU už byla ve svých požadavcích několikrát úspěšná. Donutila SW giganta vydat Windows ořezanou o MediaPlayer, naúčtovala mu rekordní pokutu 497 milionu Euro… Takže se zdá, že i zde by mohla EU uspět.

MS má tedy zhruba tři možnosti jak problém řešit. Stáhnout se z trhu EU nebo platit každý den 2,4 milionu Euro. Obojí by MS určitě přežil. Na druhou stranu MS je akciová společnost, takže by ji za tento krok mohli čekat žaloby akcionářů a to už by i na MS mohlo být moc.
Třetí možností je opravdu vydat kompletní dokumentaci. Pokud by to MS opravdu udělal, tak ztrácí jeden z hlavních důvodu, proč ponechávat zdrojové kódy v tajnosti. Zejména pokud si uvědomíme, že cca 20% zdrojových kódů je již známo, je dostupný kompletní zdrojový kód Windows CE, a vybrané vlády a univerzity mají přístup k zdrojovým kódům za podmínky podepsání NDA.

Je zdřejmé, že MS neuvolní svoji dokumentaci ani kódy pod žádnou svobodnou licencí, ale pod nějakou rádoby svobodnou licencí umožnující i nadále MS kontrolu, tak jako u jeho nového Office formátu. Dále je třeba si uvědomit, že OpenSource není pro MS tak nepřijatelný jak se zdá a že již dva své produkty takto vydalo.

Pro jakou cestu se MS rozhodne uvidíme již za měsíc. Možná nás bude čekat překvapení. Nebo alespoň zajímavé vylepšení našeho rozpočtu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).