Hlavní navigace

Mikroblogovací služby – výborný žrout času

26. 7. 2008 22:38 (aktualizováno) Rostislav Kocman

Zatímco ještě nedávno jsem si při čtení o mikroblogovacích službách klepal na čelo, teď spouštím Twhirl hned po Outlooku před IM klienty. Používám Twitter, ale podobných služeb je mnohem víc. A budou přibývat další a bude je používat stále více lidí.

Upozornění pro čtenáře:

  • Tento článek je bohužel zase dlouhý. Asi hodně dlouhý… I když jsem chtěl psát stručně…
  • Tento článek není recenzí jednotlivých mikroblogovacích služeb. Je to přehled mých názorů na tyto služby a zkušeností se službou Twitter
  • I když je zde pár odkazů (jen týkající se tématu), nedělám to pro reklamu na služby, o kterých píšu, ale proto, že mi přijde slušné odkazovat přímo. A taky vás nechci nutit psát adresu nebo u méně známých služeb zvyšovat emise CO2 tím, že budete zvedat zátěž úsporné serverové farmy Googlu)

Už ani nevím, kdy jsem se poprvé setkal s mikroblogovacími službami. Někde jsem o tom asi četl; pak jsem si všimnul nejspíš nějaké vášnivé diskuse o tom, jaký je to nesmysl a v poslední době jsem samozřejmě nemohl přehlédnout, že posledních pár příspěvků z Twitteru si na blog dává kdekdo, občas i s jemnou prosbou follow me.

Pro ty, kdo neví, o co jde. Twitter je služba, která zobrazuje na webu nebo v hromadě dalších prográmků či widgetů vaše krátké vzkazy/zprávy (max. 140 znaků). Můžete si přihlásit odběr zpráv od dalších lidí a jiní lidé si přihlašují vás. Tomuto celému se říká mikroblogování a Twitter je dnes asi nejrozšířenější textová mikroblogovací služba.

Dnes bych řekl, že můj původní názor, že jde o naprosto zbytečnou službu, už mám i vědecky potvrzený. Zkusil jsem používat Twitter a sám na sobě jsem zjistil, že jde o naprosto zbytečnou službu, která je většinou neužitečná (o výjimkách později). Jde o žrout času, na který si můžete velmi snadno vypracovat závislost.

Proč používat Twitter nebo něco podobného?

Přesto Twitter používám – krátké příspěvky lidí, které sleduji, mi většinou přijdou zajímavé. Je to výborná možnost, jak si na něco krátce, ale kdykoliv postěžovat nebo se svěřit téměř anonymnímu davu s pocity či názory (stručně, samozřejmě). A když už nic jiného, tak vždy když si sednu k počítači (nesedím u něj celý den, tak maximálně půlku), jsem zvědavý, co nového si přes Twitter přečtu.

Přijde vám to málo? Tak to asi Twitter nepoužíváte, takže ho vyzkoušejte – a zjistíte, že to je sice bohužel všechno, co Twitter přináší, ale taky třeba to, že si na nic víc nehraje a že to málo buď osloví, nebo na něj můžete zapomenout. Asi bych měl i dodat, že pokud vás Twitter nechytí, tak si z toho nic nedělejte. Opravdu to není nic, bez čeho by se nedalo žít. Naopak, bez Twitteru získáte spoustu času, méně vyrušení od práce (i když, asi se to dá vypnout a spouštět jen když chcete…) a rozhodně se nemusíte věšet z toho, že všichni už Twitter používají a vy ještě ne.

I když jsem opravdu přesvědčený o tom, že Twitter je zbytečný žrout času a zatím je příliš málo užitečných věcí, které se přes Twitter dají dělat, zatím žádný dokonalý klient a opravdu zoufale málo plug-inů pro již existující komunikační nástroje (pro mě to je Outlook a jeden až tři IM klienti, tedy to co je spuštěné pořád), tak si své uživatele už našel a zřejmě už budou jenom přibývat.

Twitter totiž již dávno překročil svou kritickou masu uživatelů a další se přidávají proto, aby si přečetli něco od těch, které stojí za to číst. A i když je dost konkurenčních služeb, pořád je drtivá většina těch zajímavých lidí především na Twitteru. Můžete si o tom myslet, co chcete, ale tipnu si, že mezi svým okolím budete potkávat stále více lidí, co používají nějakou mikroblogovací službu. Se svými dětmi se o tom vůbec nemusíte bavit, ti v tom mají nebo velmi brzy budou mít jasno – budou in.

Já a Twitter

Twitter jsem začal používat vlastně náhodou. Vyzkoušel jsem, ale vůbec mně nezaujal. Nemůže za to samotná služba, ale fakt, že jsem nehledal lidi, jichž názory by mi přišly zajímavé a které bych přes Twitter poslouchal. Pak jsem jednou hledal nějaká zajímavá rozšíření pro Firefox a našel jsem TwitterFox. Tak jsem si ho nainstaloval, přihlásil si lidi, jejichž twíty mi chodily přes Plaxo nebo přes FriendFeed. Občas to bylo zajímavé. A občas ti lidé někomu odpovídali. Takže abych měl přehled o celé konverzaci, přihlásil jsem si další. A pak další. A pak jsem si nainstaloval Twhirl a začal jsem Twitter používat aktivně.

Předchozím odstavcem jsem chtěl říct, že kdybych byl odkázaný jen na webové rozhraní, tak bych Twitter asi nepoužíval. Možná bych si jednou za čas přečetl e-mailový přehled o aktivitách od FriendFeed, možná bych občas na stránku Twitteru zavítal, ale rozhodně bych ho nepoužíval jako dnes. Podle mého názoru je bezpodmínečně nutné pro rozšíření mikroblogovacích služeb nabídnout nástroje jako jsou samostatní klienti (pro různé počítačové platformy i mobily), rozšíření pro Firefox (a někdy možná i pro IE…) nebo otevřené IM klienty, widgety…

Možná by neškodilo trošku statistiky – příspěvky, které sleduju, byly poslány 9× z Twhirlu, 9× z webového rozhraní (1× vidím mobile web), 2× Twitterrific, po jednom z Twinkle (klient pro iPhone, nenašel jsem odkaz, kdo má, hoďte prosím do mailu, přidám ho sem), TwitterFox a Twucket. Pokud se podívám jenom na svoje příspěvky, tak nyní vede Twhirl a něco málo pošlu jako sms z mobilu. Dřív u mě vedl TwitterFox, ale ten už nepoužívám (Twhirl umí i FriendFeed).

Mimochodem, ti kdo alespoň u mnou sledovaných píšou přes webové rozhraní, jsou lidé, které bych zařadil mezi ty, kdo dělají weby. Ti mají internetový prohlížeč otevřený celý den, takže to chápu. Já vím, prohlížeč máme celý den asi otevřený všichni, kdo čteme tento článek, ale ne všichni v něm opravdu pracujeme… Jo, a ještě dost lidí, které sleduju, používá Apple (Twinkle, majitel má na 100 % Apple, Twitterrific, Twucket). Twhirl je multiplatformní, takže jablíčkářů je v mém virtuálním okolí možná víc než jsem čekal. Víc než je běžný podíl mezi populací…

Alternativy Twitteru

I když si kdekdo stěžuje, že český internet je málo 2.0 a nic zajímavého na něm není, tak mikroblogovací systémy v češtině existují. Přiznám se, že je nepoužívám, takže se o nich nebudu moc rozepisovat. Z hlavy si vybavím Teidu (jejíhož autora, pokud ho tak můžu označit, sleduju přes Twitter…) a Drbz (znám především díky reklamně na Facebooku). Pro obě služby nejsem cílovka. Mně přijde obsah a uživatelé nepříliš zajímaví, ale to neznamená, že mluvím za většinu. Taky nevidím důvod být na Lidé.cz nebo Libímseti.cz a používám Facebook, ale ta masa uživatelů obou služeb má dobrý důvod je používat – má tam svoji komunitu. Já ji mám holt jinde, ale v principu jsou si ty služby podobné a žádná kvůli komunitě není obecně lepší nebo horší.

Aktualizace - na Lupě dnes vyšel článek Jana Handla s přehledem českým mikroblogovacích systémů

Pokud bych dal jen na názor Roberta Scobla, tak bych si musel myslet, že všichni už zmigrovali na FriendFeed. To samozřejmě není pravda. Twitter už dnes nemívá takové výpadky jako ještě před pár týdny – tehdy bylo opravdu lepší číst twíty přes FriendFeed. Jenže i přes FriendFeed lze komentovat jednotlivé příspěvky a některé lidi (Robert Scoble je typickým příkladem) je lepší a zajímavější sledovat přes FriendFeed než přes Twitter, i když ho také používají. Takže FriendFeed řadím mezi alternativy.

Mezi skutečnými geeky teď letí Identi.ca. Nepovažuji se za geeka, ale taky jsem se zaregistroval. Protože jde o novou službu, jsou k dispozici krátká jména/nicky. A protože spousta lidí z Twitteru na Identi.ca už odkázala, za chvíli ty nejlepší jistě dojdou. Ne že by o můj nick byl na internetu takový zájem, ale nekupte to, když je to tak výhodný… Z pohledu uživatele (tedy mně) má Identi.ca pár nevýhod. Tou hlavní je, že tam zatím není nikdo, kdo by nepoužíval i Twitter. A Twhirl zatím tuto službu nepodporuje. A zatím jsem neslyšel o žádném prográmku, který by Identi.ca podporoval. I když je pravda, že jsem nic aktivně nehledal (asi i proto nejsem geek).

Výhodou Identi.ca je login přes OpenID, což je další služba, o které jsem si dříve myslel, že je zbytečná, ale nyní ji začínám oceňovat. Ještě ji tak podporovat Facebook a Google a začnu ji zde vášnivě propagovat. Co je mi jako uživateli úplně jedno, je fakt, že Identi.ca je Open Network Service – více na webu, dosaďte si za to OpenSource, Free Software, GNU/GPL, CC apod. Jak už jsem napsal, mně je tohle jedno, hlavně že to funguje. Zdrojový kód od toho nikdy zkoumat nebudu a na byznys model se taky ptát nebudu. To bych se ostatně neptal radši ani Twitteru, abych je nenutil si trapně vymýšlet. Dokud mají peníze od investorů na nákup nových serverů, tak je mi to jedno. A pokud splní část z toho, co slibují (propojení s Twitterem a Facebookem), budu chrochtat blahem.

Další alternativy neznám. Wikipedia za hlavního konkurenta Twitteru označuje Jaiku (už patří Google), Identi.ca se ve svých FAQ otírá ještě o Pownce. Když budete hledat, najdete jistě i další, ale upřímně pochybuji, že tam najdete někoho z okruhu vašich známých (už byste o takové služby dávno věděli) nebo někoho obecně známého (hledejte nejdříve na Twitteru…).

Kdy může být Twitter užitečný

Na začátku jsem slíbil, že se zmíním i o tom, jak může být Twitter užitečný. Protože pracuji v PR (Public Relations), tak vidím příležitost pro firmy a PR agentury – Twitter je výborný komunikační kanál pro odkazy na novinky, tiskové zprávy nebo prostě krátká sdělení či pozvánky na tiskové konference nebo jiná setkání. Výhodou je, že kdo si takový kanál přihlásí, tak ho asi sledovat chce, takže by taková sdělení přes Twitter neměl považovat za spam. Odhlásit si ho může kdykoliv. Nikdy se z toho nestane masová záležitost, ale kvůli pár novinářům, kteří Twitter používají a podobné kanály si přihlásí, to smysl podle mně má.

Někteří z lidí, které přes Twitter poslouchám, také upozorňují na nové články, které napsali. Mně to nevadí, některým dalším lidem ano. Jednoduché řešení je založit si další kanál (uživatele), jen pro tento účel a posílat tak upozornění jen těm, kdo o to skutečně mají zájem. A od toho už je jen krůček pro zpravodajské servery, které i takto mohou posílat upozornění na všechny (pokud jich není moc) nebo nejdůležitější zprávy. Ano, vím, co to je RSS, ale i Twitter pro tohle funguje. Já osobně takto odebírám nejdůležitější zprávy BBC. V RSS čtečce BBC nemám, těch zpráv by bylo strašně moc. Jedna za pár dnů přes Twitter už je ale snesitelná. Samozřejmě ale můžete přes Twitter odebírat vše – pro ilustraci – BBC breaking news (odebírám) a běžné zprávy.

Na další aplikace Twitteru byste jistě přišli i sami a budu rád, když mi třeba napíšete e-mail (rostman na gmail), nemám problém sem přidat odkaz nebo napsat nový článek. Důležité je vnímat Twitter jako komunikační kanál, který můžete přijímat bez ohledu na platformu. A platformou nemám na mysli jen operační systém nebo internetový prohlížeč, ale počítač nebo cokoliv připojeného k internetu nebo mobil nebo cokoliv co umí přijímat SMS.

Na závěr ještě jednou dodám, že tento článek si nekladl za úkol zmapovat mikroblogovací systémy nebo napsat, který je lepší. Já používám Twitter a vyhovuje mi, proto je většina textu o Twitteru. Vám může vyhovovat něco úplně jiného, nebo třeba nemáte na mikroblogování vůbec čas nebo chuť. Ale to ještě není důvod psát do diskuse, že mikroblogování nebo Twitter je nesmysl či zbytečnost. Děkuji.

Sdílet

  • 10. 7. 2008 9:58

    Radim Hasalík (neregistrovaný)

    Využití Twitteru pro PR bleskovky je dobrý nápad. Osobně Twitter sleduji na službě Weblogy.cz, ale jeho přínos je docela sporný. Nicméně čas od času se tam objeví zajímavý odkaz.

    Mikroblogy tady byly už dříve než vypukla mikroblogovací mánie. Na našem vlastním blogovacím systému byla od počátku funkce "krátký zápisek".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).