Hlavní navigace

Jak se používá Storify pro zdokumentování události v sociálních sítích

6. 5. 2011 8:32 Redakce

Pochopit, co dělá služba Storify, není z jejích popisků zrovna jednoduché. Ale v USA jde o „geekovsky slavnou věc“, chvíli jsme kolem ní chodili po špičkách, až jsme ji teď použili. Jak a na co?

Storify je služba, která umožní zdokumentovat dění, nějakou událost, skrze zmínky o ní v sociálních sítích. To se hezky řekne, ale slovy klasika: „WTF“?

Ve skutečnosti je to celkem jednoduché. Vytvoříte si Příběh – Story a do něj si vsázíte zmínky ze sociálních sítí. Ovšem trochu nevýhoda je, že musíte mít co za zmínky. A když jsem to zkoušel prvně, byla to zásadní nevýhoda – jen málo událostí vzbudí na českojazyčných sociálních sítích větší množství zmínek.

Nakonec byla zajímavá příležitost ve středu, když běžela konference IAC 2011. Takže jsme vyzkoušeli zkomponovat vlastní Příběh z IAC2011 – jednak jako přehled pro naše čtenáře, druhak jako výběr zajímavostí pro nás.

Takže, jak to funguje? Když se příhlásíte svým twitter účtem, dostanete se do následující obrazovky:

Takhle se ve Storify.com komponuje příběh: vlevo informace hledáte, do pravé strany je přesouváte a komponujete lineup, který uvidí čtenář.

Takhle se ve Storify.com komponuje příběh: vlevo informace hledáte, do pravé strany je přesouváte a komponujete lineup, který uvidí čtenář.

V ní vyhledáváte zmínky v sociálních sítích, to je to místo na levé straně a přidáváte je do „lineupu“ na pravé straně – to je to, co pak uvidí čtenář.

V praxi jsme byli schopni vydestilovat zmínky jen z Twitteru, na Facebooku to načítá bůh ví co, rozhodně to zmínky o IAC nenašlo, i když jich pár bylo. Lze případně použít widget, ale ani ten nezabral, zřejmě to nebere zmínky z osobních profilů. Ovšem kompozice z Twitter zmínek funguje parádně. A tak jsme pokrývali celou konferenci z Twitteru. A sami jsme na Twitter psali, aby informací bylo dost i o tom, co zaujalo nás v redakci.

Výsledek? Najdete ho zde.

V průběhu konference využilo náš Storify cca 500 lidí, den po konferenci si jej prohlédlo dalších 600. Málo nebo moc? Když uvážíme, že na konferenci bylo cca 400 lidí, tak to není špatné, ale ukazuje to, proč takové věci fungují spíše v USA než u nás – podchytit kritickou masu na takové drobnosti je v české kotlině těžké.

Výhodou je, že můžete kombinovat vlastní text, Twitter zmínky, presentace, odkazy na blogové příspěvky (jenže v průběhu konference stihne blognout málokdo). Nevýhodou je, že chybí mobilní verze, v Česku využijete hlavně Twitter a v tom případě je pro řadu lidí snazší použít vyhledávání hashtagu v twitter klientu, což jim zafunguje i z mobilu. Nemusí stahovat megovou stránku Storify.

Budeme Storify používat napříště? Možná, je to zajímavá drobnost.

Viděli jste náš Storify přenost z IAC v průběhu konference?

A co vy, použili jste náš Storify? Co se vám líbilo a co nelíbilo, přijde vám to užitečné?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).