Hlavní navigace

Jak možná bude vypadat nová Lupa

20. 4. 2010 11:06 (aktualizováno) Redakce

Že je Lupa už v poněkud obstarožním designu? Názory na to se různí. Tradicionalisté soudí, že po několika letech se teprve dobře odležel a připomíná nám, jak se weby dělaly kdysi, pomalu ale převažuje názor inovativců, že je vhodné oprášit HTML tagy a s novými funkcemi inovovat i vzhled Lupy. A především jeho strukturu.

A tak jsme si řekli, že se vám svěříme se stádiem našich úvah, protože více hlav více ví a jde především o to, aby se vám Lupa dobře používala.

Následující obrázky jsou wireframe, zachycují tedy uvažovanou strukturu titulní stránky, nikoliv její design. Grafickým kabátkem se wireframe bude potahovat až v momentě, kdy struktura bude taková, jakou si představujeme.

Je také dobré poznamenat, že se snažíme přiblížit vzhled Lupy vzhledu ostatních serverů Internet Infa tam, kde do dává smysl, zároveň zachovat osvědčené postupy a nevnucovat novinky za každou cenu.

Z obrázku je patrné, že odlehčení potká především hlavičku serveru, kde se mírně odlehčí logo a název serveru, dnes už zabírá zbytečně moc místa. A probrat hodláme navigaci. Ta bude více ležet na vyhledávání a nálepkách pro články, klasické Rubriky spíše zmizí, protože v průběhu deseti let se staly spíše překonanou záležitostí, která server zbytečně rozkošatěla, aniž by uživatele dovedla ke kýženému (co třeba s rubrikou ISDN…)

Jedním z hlavních požadavků bylo odstranění dnešního zlomení mezi prvními dvěma články a zbytkem stránky. Občas vychází jiný denní počet článků než dva a ke třetímu se čtenáři nedostali pohledem. Už ho ignorovali, protože jim jej odsadil právě ten zlom. Dnešní články budou tak pohromadě a bude možné prolétnout je jedním pohledem.

Tím je ale třeba dát články do jednoho sloupce a zprávičky do sloupce jiného. V tomto návrhu vidíte, že články se drží vlevo, uprostřed je prostor pro zprávičky. V jejich případě jsme také uvážili, že bude lépe mít více zpráviček na titulní stránce na úkor toho, že doposud publikujeme na titulce i kus textu zprávičky. Pro redakci to bude znamenat jinou práci s nadpisem, ale na to si už nějak zvykneme…

Nad zprávičkami konečně vznikne selfpromo poutací oblast, která nám umožní zvýraznit články, které byste neměli minout. To byla slabina Lupy – když jste na ni nechodili denně, mohlo se snadno stát, že důležitý článek vám unikl, prostě proto, že odjel z titulní stránky. Selfpromo oblastí ho budeme moci držet delší dobu mezi živými …

Větší prostor budeme také věnovat speedmetru a datům, která nám (a vám poskytuje). Servisním informacím jako je speedmetr, diskuse a navigační štítky budeme věnovat pravý sloupec, sem tam ho protkneme reklamou, jak jinak.

Co je ještě podstatné, je umístění blogů pod Zprávičky. Blogy chceme zvýraznit. Máme v nich zajímavé autory, zajímavé články, bude dobré jim dát více prostoru.

V patičce stránky zůstane prostor pro odkazy na zajímavé články z našich ostatních serverů.

A takhle bude vypadat rozvrženít titulní stránky v celku:

Co na to říkáte vy? Co byste změnili, co by se vám líbilo jinak, co přidat a co vyhodit? O reklamě bohužel není diskuse – redakce je taky pro vyhození, ale obchodníkům se to nezdá a mají právo veta :)

Texty, obrázky a popisky považujte za dummy výplně…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).