Hlavní navigace

Proč používat OpenID

9. 11. 2009 12:30 (aktualizováno) Martin Popelák

Nebylo by to úžasné, kdybychom měli v reálném životě jen jeden klíč od všech dveřích? Jeden klíč co by nás pustil domů, co by nastartoval auto a ten stejný k našemu sejfu v bance? Bohužel, je toto hudba budoucnosti alespoň co se reálného světa týče. Jaké by to ale bylo si to můžeme vyzkoušet pomocí OpenID.

Co to vlastně to OpenID je?

OpenID je vlastně něco jako e-občanka a e-klíče v jednom. Představte si, že přijdete na novou sociální síť. Díky OpenID máte již přihlašovací údaje a ne jen to. Díky OpenID o vás tato nová sociální již ví údaje, které se s tímto webem rozhodnete sdílet, aniž byste museli vše zadávat znovu. Jak pohodlné že?
OpenID je jednoduše URL adresa, například www.mujweb.cz/de­ni. Hostitel našeho OpenID se postará o ověření, že uživatel, který se s tímto OpenID hlásí jsme skutečně my a vrátí požadované službě informace o úspěšném/ne­úspěšném přihlášení, společně s podepsaným klíčem. Tato služba již ví o nás vše potřebné, jako třeba jméno, příjmení a datum narození.

Jak tedy OpenID dostanu?

V dnešní době již existuje mnoho poskytovatelů OpenID, již není problém vybrat si slušného poskytovatele, který vám ZDARMA (všichni máme rádi věci zdarma, ne?), nabídne vaší OpenID identitu a rozumný způsob zabezpečeného připojování (SSL). Možná to ještě nevíte ale z 90% už máte alespoň jedno OpenID. Mezi poskytovateli, kteří vám ke svým službám poskytnou i OpenID je totiž například Google, Flicker, Yahoo, Blogger nebo dokonce sociální síť Myspace. Samozřejmě se poskytovatelem OpenID může jednoduše stát každý. Hezký návod si můžeme přečíst například zde. Nejznámějším poskytovatelem OpenID je v na českém internetu Seznam, který ke každému emailovému účtu také poskytuje OpenID identitu.

Kam se tedy s OpenID dostanu

V dnešní době je již OpenID standartem na každém větším webu. Tedy všechny weby jako Google, Facebook, Yahoo!, Microsoft, AOL, MySpace nebo Seznam již mají přihlašování pomocí OpenID implementováno. OpenID je skvělé hlavně při objevování nových služeb, jelikož se do nich nemusíte složitě registrovat a potvrzovat váš email. Stačí jednoduché přihlášení na stránce vašeho poskytovatele a můžete službu naplno používat. Navíc již máte většinu informací o vás na nové službě naimportováno od vašeho poskytovatele.
Samozřejmě hlavní přednost je přihlašování se do různých webových aplikací pomocí jednoho jména a hesla. Výhoda je také v tom, že můžeme změnit informace jen na jednom webu a měli by se změnit na všech, kam se pomocí daného OpenID přihlašujeme. Toto bohužel ještě v dnešní době trošku pokulhává.

Kdo tedy OpenID vlastní?

Je to zvláštní v této době, ale nikdo. Ani by asi nikdo neměl. OpenID vzniklo v roce 2005 nezávislou open source komunitou která se snažila vyřešit problém s globální identifikací na různých webových stránkách. V dnešní době může OpenID provozovat na svých stránkách úplně každý. Navíc každý se může stát bez jakéhokoliv potvrzení jeho poskytovatelem.

Pár slov závěrem

Jste-li provozovatelem webové služby. Umožněte svým uživatelům přihlašování pomocí OpenID. Ulehčíte jak sobě tak zvednete přitažlivost svých stránek. Nepoužíváte-li ještě OpenID tak začněte. Výhodu pocítíte téměř pokaždé, když po vás nová webová aplikace bude chtít váš email, věk nebo místo bydliště. Give it a try

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).