Hlavní navigace

Proč se kvůli tabletům vracíme na stromy?

10. 11. 2011 11:43 Radek Chalupa

Trendem posledních let se v uživatelském rozhraní stává zjednodušení. Nazývá se to různě: odlehčení, očištění…Začalo to prohlížeči. Když přišel na svět Google Chrome, mnohé možná překvapil svým spartánským uživatelským rozhraním. Jak začal rychle získávat „tržní podíl“, ostatní prohlížeče ho začaly s větším či menším váháním následovat. Problémem to nebylo. Na nový Chrome kdo nechtěl přecházet nemusel a ve stávajících prohlížečích si uživatel mohl stále zobrazit to co je nyní ve výchozím stavu skryto.

Když začaly vycházet na světlo IT světa první zvěsti o příštích Windows 8 a jejich novém uživatelském rozhraní, mnozí byli zděšeni do té doby než se ukázalo, že ono nové Metro je pouze nadstavbou a klasický desktop zůstává zachován a snadno přístupný v podobě takřka totožné s Windows 7. Důvodem tohoto „rozdvojeni osobnosti“ je snaha Microsoftu prosadit se na rostoucím trhu s tablety a hračkami které si říkají „chytré telefony“. Marketingově je jistě účinnější nabízet stejný operační systém pro klasická PC i tablety či jiná zařízení s dotykovou obrazovkou. A že tento „stejný“ systém vypadá a ovládá se na každé ze zmíněných platforem zcela jinak? No, však on to uživatel nějak přežije..

Až dosud mohli být uživatelé klasických PC v klidu. Stačilo pár kliknutí a rozhraní na které jsou zvyklí mají zpět. Nyní však již jde do tuhého. A hlavním „viníkem“ není nikdo jiný než internetový gigant Google. V posledních dnech došlo k razantní změně uživatelského rozhraní jeho webových aplikací – Dokumenty, Kalendář a nyní s poslední kapkou v podobě Gmailu. Nevím samozřejmě zda a jak s touto změnou rozhraní souvisí stále přetrvávající problém s českou diakritikou, ale ten jen přilil olej do ohně značné části naštvaných uživatelů.

Opravdu nevím proč mám mít na dnes běžném „desktopovém“ monitoru s rozlišením 1680×1050 bodů stejný počet řádků textu (viz. např. seznam emailů v GMailu)  jaký byl běžný v době 15-palcových monitorů s rozlišením 800×600. A to ani nemluvím o zbytečně velkých tlačítkách. Počítač (klasický desktop) používám především k práci a opravdu nechápu proč se mám vracet o nějakých 10–15 let zpátky do doby 15-palcových monitorů jenom proto že v současnosti největší příjmy IT firem (jak hardwarových tak softwarových) generují lidé kteří matlání dotykového displeje popřípadě „chytrého telefonu“ nazývají „prací na počítači“…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).