Hlavní navigace

Mají ještě smysl agregační služby?

7. 7. 2007 12:10 (aktualizováno) peen

Informací na internetu je čím dál tím víc. Obcházet denně všechny své „oblíbené“ servery už skoro není možné stihnout – snad jen kdyby člověk neměl na práci nic jiného. Tenhle důvod naštěstí mohou vyřešit RSS exporty nacpané do mé ubohé čtečky. Druhou možností, jak se dostat k nejakému souhrnnému přehledu zajímavých novinek jsou agregační služby.

I na českém internetu je jich vcelku dost. Většinou pracují na jednoduchém principu – prostě přeberou RSS vložených serverů, případně je mírně rozparsují a pak rozdělí do kategorií. Pro přihlášené uživatele pak nabízejí navíc možnost vybrat si ty své oblíbené zdroje do personalizovaného přehledu. Namátkou uveďme Právě dnes, Kratce.cz nebo Ereses. Tyto služby si své uživatele jistě najdou, i když osobně musím říct, že pro mne moc smyslu nemají. Nejlepší z těch zmíněných je asi nejstarší z nich – Právě dnes. To, co mi u těchto služeb chybí je něco navíc, co by přinášely kromě prostého roztřídění do nějakého stromu tématických kategorií.

Co v této oblasti pokládam za přínosné jsou weby jako je v zahraničí TechCrunch nebo Slashdot – není to sice úplně to samé jako sběr z několika zdrojů RSS, ale o to je to zajímavější. Přinášejí totiž k novinkám, které se objevují vlastní komentáře a hodnocení a navíc ignorují ty úplné nesmysly. U nás mi takováto služba chybí. Do určité míry ji nahrazují aktuality a zprávičky na jednotlivých serverech, ale ty jsou někdy (jako například u Živě) trochu nepoužitelné. Zajímavou alternativou je moderovaný přehled z RSS na eMagu. Tam jsou sice sbírány všechny možné RSS okolo IT, ale do přehledu je vybíráno jen to nejzajímavější – jen škoda, že tam chybí vlastní ohodnocení či názor vypouštěných zpráv.

Můžete možná namítnout, že jsou tu ještě záložkovací služby jako je linkuj nebo vybrali.sme, ale to je prostě o něčem trochu jiném. Takže si myslím, že něco podobného Slashdotu by si ještě své místo na českém internetu našlo. Nebo to tu už je a jen jsem to přehlédl?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).