Hlavní navigace

Heureka.cz aneb příběh o jedné online soutěži

16. 6. 2008 18:12 (aktualizováno) peen

Vlastně jsem o tom původně ani nechtěl psát, ale Krasohled mne k tomu nakonec dneska vyprovokoval. A o co jde. O jednu soutěž s tématem „napiš co nejvíc a budeš odměněn“. Jsou takové soutěže dobré nebo špatné? Jak to vlastně je?

Řeč je konkrétně o soutěži na Heureka.cz. Je až triviálně jednoduchá – každý má napsat co nejvíce „recenzí“ produktů na Heurece a kdo jich napíše nejví, dostane cenu. A v tom je samozřejmě zádrhel. Je jasné, že pokud jsou internetové soutěže koncipovány takhle, tak těžko můžem čekat nějakou kvalitu. Koneckonců pamatuju si, jak si podobně naběhli Peníze.cz při spouštění blogů. Ale na druhou stranu je samozřejmě asi jednodušší udělat jeden count() do databáze než pročítat desítky textů a vyhodnocovat ten nejkvalitnější.

Nicméně určitý přínos to má samozřejmě tak jak tak. Na Heurece se objeví nějaký ten materiál pro vyhledávače, stránky se trochu zviditelní, zaregistrují se noví uživatelé a podobně. Navíc s názorem na Krasohledu (a v diskuzi pod ním) v několika bodech nesouhlasím. Hlavní je podle mne zásadní nepochopení toho, co to ony recenze vlastně jsou, což ovšem pramení i z poněkud nešťastného názvu, kteří „kluci a holky“ v Mitonu zvolili – recenze. Oni to totiž nejsou recenze, ale názory uživatelů, což je poměrně zásadní rozdíl. Když si člověk tohle uvědomí, pak je jasné, že lze napsat i poměrně vysoký počet vlastních hodnocení (nikoli recenzí!) i za těch pár desítek dní. A popravdě pro mne jsou leckdy subjektivní názory směrodatnější než objektivně se tvářící recenze.

Jenže jak z toho ven? Zase si myslím, že se nabízí jednoduchý a osvědčený způsob – získávání nějakých kreditů za každé ohodnocení produktu, které budou motivovat uživatele pomocí sestavovaných žebříčků a nabízených odměn za jejich určitý obnos. Tady totiž s Michalem Aclerem souhlasím, že soutěžit je vhodné o kvalitu a ne o kvantitu.

Nu snad si z toho v Mitonu vezmou poučení pro příště – alespoň je sympatické, že v diskuzích pod článkem poměrně rozumně reagují.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).