Hlavní navigace

Silne stranky podnikatele vs. dobry system

11. 7. 2006 9:12 (aktualizováno) Nishkam Jan.

Pred 10 dny jsem zde psal o Internet Business Manifesto Pokud jste si ho nechali poslat, pak uz asi vite, ze Rich poslal i dalsich 30 stranek, tzv. chybejici kapitoly. Jedna z hlavnich myslenek, jestli jsem to dobre pochopil je o vyuziti silnych osobnich stranek podnikatele (strength) pri budovani sveho podniku. Uvadi tam presvedcive priklady vlastni zkusenosti jak tyto silne stranky odhalit a vyuzit v konkurencnim bo­ji.

Zni to moc dobre az na to, ze se mi mlati s jinou dobrou pouckou o tom, ze firma nema vychazet z osobnosti ale z dobreho systemu. Kazdy by mel byt zamenitelny, system nesmi byt zavisly na jednotlivych talentech.

Priznam se, ze osobne nemam velke zkusenosti v budovani milionovych podniku a tak bych se chtel zeptat zde pritomnych podnikatelu. Pokud by se nekomu chtelo podelit, byl bych rad. Je to dobre zakladat na silnych strankach, ktere mi daji vyhodu pred konkurenci, anebo je lepsi postavit skvele fungujici system, nezavisly na jednotlivcich?

Sdílet

  • 11. 7. 2006 10:08

    R. (neregistrovaný)

    Ideální je zkombinovat obojí a využívat to, co se aktuálně hodí. Platí ale, že silná stránka podnikatele je bez dobrého systému k ničemu, stejně jako že bez silného managementu systém fungovat nebude, ale management nemusí být tak vidět k tomu, aby byla firma úspěšná. Stačí se inspirovat těmi nejúspěšnějšími firmami na světě, všechny mají něco systémově dobrého (Exxon, Microsoft, GE, Wallmart, Pfizer, Boeing, Coca-cola), ale jen některé z nich používají představitele managementu v marketingu (Microsoft, tam je to jasné, ale i GE nebo Wallmart). Rozhodně se nedá firma postavit jen na silném podnikateli, třeba i Virgin sice staví na Bransonovi, ale bez fungujícího systému by zajímal jen bulvární média.

  • 11. 7. 2006 10:34

    agathaXie (neregistrovaný)

    Poučky jsou poučky. Někdy je lepší vycházet ze silných osobností (třeba menší fimy, kde každý zaměstnanec, manažer, je téměř samostatná jednotka). Při expanzi již člověk musí nastavit systém a a pravidla. Vedoucí je ale pořád klíčovou osobností - vůdcem, který předává vize a určuje strategii. Od té se potom odvíjí ten systém, který musí být pružný a mění se v čase dle okolností.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).