Hlavní navigace

Názor ke článku Nápad: testování rychlosti web hostingu 2.0 od Jan Angelovič - Měřit "dobu za jakou se stránka načetla" tímto...

  • 28. 7. 2008 23:45

    Jan Angelovič (neregistrovaný)

    Měřit "dobu za jakou se stránka načetla" tímto způsobem nedává moc smysl a rozhodně to nemůže dát použitelné výsledky. Jak poznáte, na které straně spojení je úzké místo? Proto se pro obdobná měření (ze služeb pro koncové uživatele se mi zamlouvá http://www.speedtest.net/) jako rerenční body používají servery s opravdu rychlým připojením.

    Když jsem testoval rychlost připojení svého serveru, musel jsem chvilku hledat, než jsem našel vhodný zahraniční server (bohužel adresu si již nepamatuji), v rámci ČR posloužil dobře CESNET.

    Testování doby generování stránek nebo rychlosti databáze sice smysl dává, ale je třeba velmi opatrně volit metodiku, nesmí se to zvrhnout v benchmark. ;-)

    Každopádně, zrovna rychlost připojení, databáze nebo HTTP serveru je to poslední, co by mě na webhostingu zajímalo. Jsou důležitější věci:

    Konfigurace HTTP server a jeho modulů
    Možnost použití .htaccess a kterých direktiv
    Konfigurace PHP - takový 8M memory_limit dokáže otrávit skoro každou fotogalerii, která si sama dělá náhledy.
    +nainstalované knihovny (rozšíření)
    Python
    Perl
    Cron
    SFTP(FTPS)
    WebDAV
    HTTPS - např. u ACTIVE24 stojí 300 Kč/měsíc!
    Logy a errorlogy
    statistiky
    ...

    určitě každého napadnou další položky, ale základ dobrého webhostingu je kvalitní administrace. Svého času to byl asi jediný důvod, proč lidé snášeli bratry Šimonky.

    Je ale pravda, že vybrat si webhosting není jednoduché. Vždy když kouknu na počet služeb měřených kýblsoftem, tak jenom žasnu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).