Hlavní navigace

Klasicke chyby internetovych stranek, zpusobene myslenim programatora

26. 2. 2008 14:11 Nishkam Jan.

Nasledujici seznam nema byt vytka, ale upozorneni. Mam taky za sebou roky programovani a mnoho takovych chyb na vlastnich strankach.

1. Stranka odkazuje sama na sebe. Zadna stranka by nemela mit odkaz, na ktery kdyz kliknu, nic se nezmeni, pouze se znovu nacte tataz stranka. Navstevnik je pak zmateny, nevi co se deje. Typicky – na homepage je umisten odkaz na homepage (logo apod.)

2. Odkazy na prazdne stranky anebo na stranky, s jedinym textem „v teto kategorii neni nic“. Tyto odkazy by se nemely nikde vyskytovat, vyvolavaji u navstevnika velmi neprijemne pocity. Nikdy zadne stranky „v rekonstrukci“ apod.

3. Listovani po 5 nebo 10 polozkach. Je lepsi vypsat defaultne mnohem vice a nezdrzovat navstevnika zbytecnym listovanim. Je dobre take nabidnout moznost nastavit pocet polozek na 1 strance seznamu.
3a. Vsude, kde je listovani je dobre umistit odkazy na nekolik dalsich/predchozich stranek a vypsat celkove mnozstvi stranek.

4. Podcenovani esteticke stranky. Vysledek by se mel pouzivat s radosti. Obcas to vyzaduje trochu designu

5. Zapomenuti na korektni zpracovani uvozovek ve formulari. Ve vysledku je pak text se zpetnymi lomitkami pred uvozovkou anebo chyba behem INSERT SQL. Osetrit je potreba nezavisle na nastaveni serveru, tzn. zjistit nastaveni magic_quote a osetrit podle toho.

6. Windowsovi programatori casto zapominaji na to, ze UNIXove servery rozlisuji mezi malymi a velkymi pismeny v nazvech tabelek databazi apod.

7. Vzdy je potreba provest test blbuvzdornosti. Korektni zpracovani jakkoliv nekorektnich vstupnich udaju a jakkoliv nekorektniho chovani uzivatele – kliknuti, kde se nema apod.

8. Nenutit navstevnika delat neco co neni bezpodminecne nutne. Typicky – povinna registrace v eshopu

9. Nespoustet SESSION, pokud to neni nutne. Pokud je mozne vyhnout se pouziti SESSION. Pred tim, nez pouzit SESSION je treba se zeptat, zda by se to nedalo udelat pomoci POST a GET. To stejne se tyka i COOKIES

10. Prilis male anebo malo kontrastne pismo, necitelne pro lidi s horsim zrakem

11. Vypisovani prazdnych polozek, napr. Velikost:
a zadna uvedena velikost. V pripade, ze nemame udaj o velikosti, pak neni potreba ani vypisovat ten radek Velikost:

12. Ztrata dat po vyprseni session. Je treba osetrit – zajistit automaticke ukladani apod.

13. Rozhozene kodovani v odeslanych emailech + zbytecne prazdne radky. Spravne kodovat predmet emailu, jmeno odesilatele apod.

14. SEO triky, ktere zhorsuji pozici stranek ve vyhledavacich (neviditelny text apod.)

15. Formulare, neosetrene proti spamu.

16. Neosetrene URL pole ve formulari. Nekdy navstevnik zada adresu s http:// nekdy bez http://. V databazi je potreba ukladat vse spravne a nejlepe pred ulozenim jeste otestovat domenu, zda existuje

17. zvetseny obrazek ma stejnou velikost jako nahled. „Kliknete pro zvetseni“ otevre popup, ve kterem je obrazek stejne velikosti – zadne zvetseni

18. zobrazeni reklamy na FireFox uzivatelum FireFox :)

19. Tlacitko „Zobrazit vsechny prispevky“ pod clankem, ke kteremu neni zadny komentar

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).