Hlavní navigace

Názor ke článku Klasicke chyby internetovych stranek, zpusobene myslenim programatora od Michal Kubeček - Ad [32]: přestože se na to hojně upozorňuje,...

  • 28. 2. 2008 0:46

    Michal Kubeček (neregistrovaný)

    Ad [32]: přestože se na to hojně upozorňuje, stále existuje řada webů, které po odeslání formuláře odeslaného metodou POST zobrazí rovnou stránku specifikovanou atributem <code>action</co­de>, aniž by provedly to obvyklé přesměrování navíc, které "očistí" dotaz. Výsledkem je, že když použijete tlačítko reload v prohlížeči, objeví se dotaz, zda chcete formulář poslat znovu, a pokud z nepozornosti kliknete na "Ok", pak můžete např. odeslat stejný příspěvek podruhé. Kdyby šlo o metodu GET, pak by prohlížeč dokonce odeslal formulář podruhé bez ptaní.

    Jistě, dobře napsaný web tímto problémem netrpí, ale jako návštěvník si obecně nemohu být jistý, jestli je web dobře napsaný. Proto mnohdy na stránkách, kam jsem se dostal formulářem, uvítám jinou možnost reloadu obsahu stránky než standardní tlačítko prohlížeče. Faktem ovšem je, že se to diskutované zásady příliš netýká, na hlavní stránku webu se člověk většinou nedostává přes formulář.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).