Hlavní navigace

Názor ke článku Klasicke chyby internetovych stranek, zpusobene myslenim programatora od Kvakor - Ad 1) Je otazka, jestli dat prednost konzistenci...

  • 27. 2. 2008 15:23

    Kvakor (neregistrovaný)

    Ad 1) Je otazka, jestli dat prednost konzistenci (homepage obsahuje na sebe sama) nebo se drzet zasady "neodkazuj na sebe sama". Mne osobne odkazy na sebe sama nijak nevadi, navic u nekterych typu stranek (napr. ty, co se meni velmi rychle) je to obcas rychlejsi nez reaload.

    Ad 4) Design by nemel delat programator, ale webdesigner. Ale u webu je podle mne (a mnoha jinych, vcetne tvurcu samotneho HTML) mnohem dulezitejsi obsah nez forma.

    Ad 9) Pokud je na jiste casti stranek (napr. e-shopu) treba udrzovat session, je celkem komplikovane session od nejakeho okazmiku vsude zapnout - protoze HTTP protokol je bezstavovy, musi byt informace o zapnuti session ulozena do neceho jako session ... pokud vas napada nejaky jednoduchy (opakuju - jednoduchy) zpusob, jak to udelat jinak, budu vam za nej vdecny.

    Ad 12) Ukladat nekde session? Proboha proc? I kdyzy se ukladaly do databaze, stejne se driv ci pozdeji budou muset smazat. Staci prece jen nastavit interval na rozumnejsi dobu, ale kdyz si nekdo rano vleze na e-shop, tak at neceka, ze vecer probudi pocitac ze suspendu a bude mit platnou session. Kdyz uz chce nekdo umoznit ukadat session (treba kvuli kosiku), at to udela explicitne (tlaciko "Ulozit stav kosiku"). Navic, dost uzivatelu (ja osobne take) "nakupuje" na zkousku jen pro to, aby mohl porovnat celkove ceny nebo dostupnost, ale nikdy to zbozi neobjednaji (protoze ho treba koupi jinde, eventualne nikde).

    Ad 17) Castokrat je detail ve velkem rozliseni nedostupny, takze tu mame bod 1), tentokrast v blede modrem. Osobne i zde bych dal prednost konzistenci - pokud obrazek nic nedela, je to podezdrele a uzivatel to muze povazovat za chybu (mluvim z vlasni zkusenosti).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).