Hlavní navigace

Jak a komu darovat penize pro dobrou vec

14. 12. 2006 16:28 (aktualizováno) Nishkam Jan.

Darovat penize nekomu, kdo je potrebuje je dobra vec. A to nejen pro ukojeni sveho ega, ale take pro to, abychom byli stale bohatsi. Patri to k psychologii bohatstvi a k pradavnym zakonum spolecnosti a penez. Odjakziva bylo zvykem odvadet desatek. I kdyz nemate tech penez hodne, muzete to zkusit, uvidite, ze budete mit dobry pocit. Je to prirozene v obdobi svatku a take se pouziva pro odepsani z dani na konci roku.

Vzdy se mi zdalo, ze nejlepsi je dat penize primo tomu, kdo je potrebuje. Ale existuje take mnoho fondu a neziskovych organizaci, ktere usiluji o dobou vec a pro ne je kazda koruna dobra. A tak jsem zmenil nazor :)

Vybral jsem par neziskovek, ktere me nejakym zpusobem zaujaly. Mozna vas take nejaka inspiruje


Citat ze zakona o danich z prijmu fyzickych osob č. 586/1992 Sb., § 15
„(1) Od základu daně lze odečíst hodnotu darů poskytnutých obcím, krajům, organizačním složkám státu, právnickým osobám, jakož i právnickým osobám, které jsou pořadateli veřejných sbírek podle zvláštního zákona, a to se sídlem na území České republiky na financování vědy a vzdělání, výzkumných a vývojových účelů, kultury, školství, na policii, na požární ochranu, na podporu a ochranu mládeže, na ochranu zvířat a jejich zdraví, na účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné a sportovní, a politickým stranám a politickým hnutím na jejich činnost, dále fyzickým osobám s bydlištěm na území České republiky provozujícím školská a zdravotnická zařízení a zařízení na ochranu opuštěných zvířat nebo ohrožených druhů zvířat, na financování těchto zařízení dále fyzickým osobám s bydlištěm na území České republiky, které jsou poživateli částečného nebo plného invalidního důchodu a nebo jsou nezletilými dětmi dlouhodobě těžce zdravotně postiženými vyžadujícími mimořádnou péči podle zvláštních právních předpisů, na zdravotnické prostředky nejvýše do částky nehrazené zdravotními pojišťovnami nebo na rehabilitační a kompenzační pomůcky uvedené ve zvláštním právním předpise nejvýše do částky nehrazené příspěvkem ze státního rozpočtu a na majetek usnadňující těmto osobám vzdělání a zařazení do zaměstnání, pokud úhrnná hodnota darů ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč. Obdobně se postupuje u darů na financování odstraňování následků živelní pohromy, ke které došlo na území České republiky. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně. Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2 000 Kč.
(2) Dary poskytnuté veřejnou obchodní společností nebo komanditní společností se posuzují jako dary poskytnuté jednotlivými společníky veřejné obchodní společnosti nebo komplementáři komanditní společnosti a rozdělují se stejně jako základ daně podle § 7 odst. 4 nebo 5.“

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).