Hlavní navigace

Webové stránky na mobilních telefonech

11. 12. 2007 17:07 (aktualizováno) mobilnistranky

Lehký úvod k tvorbě mobilních stránek

Weby na telefonech

Na světě je okolo 3.3 mld. kusů mobilních telefonů a většina z nich je schopna zobrazit webové stránky. To je dobrá zpráva pro majitele internetových portálů.

Tvorba mobilních stránek ovšem naráží na velký problém s komatibilitou. Není snadné udělat mobilní stránky tak, aby se správně zobrazily na všech typech telefonů. Mezi lidmi jsou přístroje různých kvalit, cen, také ne každý uživatel má právě poslední model. Mobilní komunikační zařízení mají své specifické vybavení, v tomto segmentu neexistuje žádný Windows-Intel.

Například rozlišení displaye bývá přístroj od přístroje velmi rozdílné. Na obrázku je porovnána velikost obrazovek pěti z nejpoužívanějších mobilních telefonů.

Rozlišení mobilních telefonů

Přitom velikost displaye je jen malá část celého problému nekompatibility. Existují další rozdíly v přítomnosti a nepřítomnosti různých kláves, národních znakových sad, podpory videa, obrázků apod.

Kdo tvoří a kdo navštěvuje mobilní stránky

Kdo poskytne mobilní webové služby a kdo je bude navštěvovat? Donedávna to byl operátor a jeho mediální dodavatelé, kteří provozovali jednotlivé služby. Nejednalo se o žádný world wide web, neexistovali vyhledavače, nezávislé portály, portály neodkazovali mezi sebou.

Dnes se svět mobilních stránek změnil. Stačí se podívat na mobilní verze velkých portálu. Web přichází do mobilních telefonů. Prakticky všechny typy služeb již jsou zastoupeny. Vyhledávače v čele s Google mobile a Yahoo, mobilní klony Del.icio.us a Digg.com, mobilní verze Youtube a další a další.

Mobilní portály

Při nedávné návštěvě ČR se nechal slyšet Douglass Merrill z Google, že mnoho zemí má více mobilních telefonů než počítačů. Dále pak, že mobil je ta správná cesta pro informace a v tomto smyslu bude také produktová linie Google pokračovat.

Google podle všeho považuje mobilní verze svých služeb za nástroj, kterým ovládne trh v zemích s nízkým počtem internetových přípojek.

Mobilní telefony skrývají pro provozovatele internetových služeb potenciál 3.3 miliard zákazníků. To je lákavá představa.

Za nějaký čas bude internet pouze jeden

Dá se předpokládat, že s přílivem zákazníků se světy mobilního a počítačového internetu spojí. Takové spojení je ale především technologický problém. Ve výsledku budou internetové stránky podstatně jednodušší a mobilní telefony schopnější. Jako je dnes šikovný iPhone a jako jsou dnes jednoduché služby od google.

No a do té doby než se onen zlatý střed ustálí, budou provozovatelé stránek vytvářet dvě verze svých služeb. Mobilní a webovou. Není se čemu divit, kdo chvíli postojí stojí opodál. Široké rozšíření mobilních telefonů s pořádnými prohližeči je v nedohlednu a poptávka po mobilním webu již dnes existuje.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).