Hlavní navigace

Bude hodnota akcií společnosti Apple nadále klesat?

3. 2. 2013 21:11 MCE

Trh se nasytil, Apple již nemá co nabídnout.

Hodnota akcií společnosti Apple poklesla od září o 30%, tedy pod psychologickou hranici 500 dolarů za kus, což činí přibližně ztrátu ve výši 200 miliard USD. Je zřejmé, že za tímto poklesem stojí nižší zájem o výrobky Apple a především pak o iPhone 5, což se dalo očekávat, protože ti, co chytrý telefon s logem nakousnutého jablka chtěli, si ho již dávno pořídili a nemají důvod si pořizovat zcela nový model, který v zásadě nepřináší nic nového. A nezmění na tom ani několik miliónů prodaných iPhonů v Číně.

Na rozvinutých trzích již došlo k uspokojení poptávky a další růst je možný jen na nově se rozvíjejících trzích. Je ovšem otázka, zda na těchto trzích bude o tento výrazně dražší ekosystém zájem, obzvlášť pokud na trhu bude nadále posilovat Android a Microsoft. Zdá se, že akcie Applu své maximum již zažily. Zprávy o zvyšujícím se podílu Androidu na trhu, a obava, že společnost již nebude tak inovativní, nelze brat na lehkou váhu.

Apple již jednou zachránil Steve Jobs, ale tento vizionář už není, a Apple nemá nikoho, kdo by byl schopen zaujmout jeho vůdčí pozici a přicházet s podobnými nápady jako Steve. Je na čase si přiznat, že Apple již nemá co nabídnout, a nejspíš mu nepomohou ani nové televizory. Chytré telefony i tablety, jež nabízí konkurence a které jsou poháněny operačním systémem od společnosti Microsoft nebo Google jsou schopny svým uživatelům nabídnout za nižší cenu v podstatě totéž. V Applu dochází k technologickému zaostávání a bude postupně ztrácet svůj tržní podíl.

Zkuste si tipnout, jaké OS ovládnou v následujících letech trh se smartphony a tablety.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).