Hlavní navigace

Špetka koření ze zákulisí projektu nových Atlasích map

6. 11. 2006 21:12 (aktualizováno) Petr Šnajdr

Minulý týden jsme spustili první veřejnou betaverzi map. Mnohem lépe využívá plochy prohlížeče a má také o něco vylepšené ovládání. Ač se jedná teprve o betaverzi, můžete si ji vyzkoušet a případně nám dát vědět co by jste chtěli mít ve finální verzi.

Sídliště Stodůlky, Praha. Z letedla zajímavý pohled

Sídliště Stodůlky. Na leteckých mapách zajímavý pohled pro svoji pravidelnost

Mapy byly kdysi Popelkou každého portálu. Stály mnoho peněz, jejich realizace vypadala nesmírně složitě a ještě k tomu výnosy z nich nestály za řeč. Po dlouhou dobu tento segment skomíral. V zásadě téměř až do roku 2004 kdy se objevilo několik zajímavých konceptů v zahraničí. Mapy se postupně začaly měnit v jednu ze strategických služeb. Jsem přesvědčen, že žádný portál bez jejich zásadního rozvoje nebude schopen přežít ve stávající podobě. Nakonec i konkurenční Seznam do nich velice intenzivně investuje.

Jak to začalo?

Atlas měl po dlouhou dobu jedny z možná nejlepších map na trhu. Jejich vnímání bylo plné superlativ, ale postupně jak ubíhal čas a objevovaly se nové a nové inovativní koncepty a jejich význam upadal. Už jen když se podívám na design, pak malé okno s mapovým výřezem je nápad doslova z minulého století. Vylepšovat to přidáváním dalších bodů zájmů a nějakých drobných vylepšení nemělo cenu. Tak bychom si jen dále opečovávali „mrtvého koně“ (viz. co je mrtvý kůň?) a utěšovali se jak se nám na něm skvěle jezdí. K tomu učesat hřívu a přidat několik rolniček opravdu nestačilo.

Projekt fakticky začal s příchodem Veroniky Vajdiakové do Atlasu. Veronika je skvělý člověk nadšený pro věc, ale je pro mně i fascinujícím důkazem toho, že kolem nás je spousta lidí, kteří jsou nesmírně šikovní a stačí jim jen dát prostor a příležitost. Pro Veroniku jsou mapy prvním velkým projektem a ujala se ho velice dobře a stejně tak rychle pronikla do většiny tajů mapového světa. Co je to ortofoto? Co WGS84? Co klady listů? Co POIky? A co záludnosti, které jsou přichystány na všechny, kteří do toho světa vstupují. A nebylo toho právě málo.

Vývoj rychlostí blesku

Celý vývoj do stavu současné (veřejné!) betaverze trval 3 měsíce. V jeho průběhu se na podíleli lidé, kteří zpracovávali design stránky i samotných map, vývojáři, kteří psali backendové i frontendové části map a samozřejmě Veronika, která to vše koordinovala a které se o mapách muselo i zdát. I když 3 měsíce na takovou aplikaci není příliš hodně času, bylo možné vše zvládnout i dříve. Předpoklady jsme pro to měli ty nejlepší – lidi, kteří s vývojem takové aplikace doslova na zelené louce mají zkušenosti i jejich snaha a chuť ji uživatelům přinést a pochlubit se tak svým umem.

Nakonec se ukázalo, že není dobré vše zase uspěchávat za každou cenu a hlavně nás zdrželo několik „drobností“, které jsme neodhadli dobře. Například po té co Veronika vyrazila pro mapové podklady a zjistilo se, že jsou doslova a do písmene na stovkách DVD, bylo jasné, že v plánech jsou jisté časové nedostatky. Díky nasazení jednotlivých lidí se je podařilo minimalizovat i když způsobem, který je více než veselý.

Vše něco stojí a i objednání dalšího hardware má svoji cenu – čas. Nic nejde hned. Tedy, vlastně jde! Otevřít sklad, vytáhnout odtamtud nepoužívané notebooky a vytvořit z nich výpočtovou farmu! Jak to fakticky vypadalo můžete vidět na fotografii níže.

Notebooková farma

Výpočetní farma může být tvořena i několika notebooky ze skladu – není-li zbytí.

Betaverze je venku!

Betaverze je venku a i když na ní ještě dost práce, ukazuje docela dobře jak budou nové Atlasí mapy vypadat. Snažili jsme se využít maximum plochy prohlížeče což celé mapy zpřehledňuje, ale fakticky také trochu zvyšuje množství natahovaných dat. Rozhodně je to o řád lepší než nyní již prehistorický a zastaralý koncept malého okna umístěného kdesi ve stránce. V době kdy se většina lidí připojovala přes vytáčené připojení to jinak nešlo, ale dnes svět trochu přeci jen pokročil.

Současná betaverze v tuto chvíli neobsahuje ještě zdaleka všechny podklady. Chybí hlavně vyšší rozlišení leteckých map, které bude doplněno. Ale i tak můžete navštívit řadu zajímavých míst kam se člověk běžně nedostane.

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín (odkaz)

Svatý Jan pod Skalou

Svatý Jan pod Skalou. Jedno z krásných míst nedaleko Prahy (odkaz)

Klondajk - raketová základna na brdských Hřebenech

Klondajk: největší raketová základna u nás. Nyní již armádou opuštěný kolos na vrcholcích Brd (odkaz)

Boží Dar

Takové jiné letiště: Boží Dar nedaleko Mílovic. V průběhu 2 světové války bylo využíváno Luftwaffe (odkaz)

Povrchová těžba nedaleko Mostu

Povrchová těžba nedaleko Mostu (odkaz)

Velká většina leteckých fotografií je z roku 2005, asi 20% je však z roku 2006 a minimum z roku 2004. Alespoň dle údajů dodavatele.

Kartografické mapy a další vychytávky

Kartografické podklady jsou nyní nejen aktualizované, ale i mnohem podrobnější než původní. Najdete zde skutečně a ne „vypočítané“ obrysy domů, řadu i lesních cest a další drobnosti, které potěší.

Trasa budoucího Pražského okruhu

Mapa jihu Prahy s vyznačenou částí trasy budoucího Pražského okruhu (více o Pražském okruhu)

Za zmínku také stojí ovládání, které je zpracováno zcela nově. Nakonec je to vidět již z obrázku výše. Většinu prvků, které jsou na mapě můžete myší vzít a umístit jinam. Pokud máte raděj menu zaměřovací kříž napravo a nebo vám právě překrývá něco co potřebujete vidět, není problém ho vzít a umístit na lepší pozici.

Hrad Pernštejn nedaleko Nedvědice

Hrad Pernštejn. Ovládací prvky jsou přeskládány dle potřeby

Betaverze obsahuje také několik vychytávek, kterých si člověk běžně nemusí ani všimnout. Tyto téměř „skryté funkce“ umožňují například vyhledat trasu z jednoho místa do druhého aniž by jste museli zadávat odkud kam pojedete. Vše naklikáte myší (pravým tlačítkem). Nakonec názorněji to asi uvidíte spíše na následujícím obrázku:

Cesta z Ruzyně na Okoř

Cesta z Ruzyně na Okoř naklikaná pouze myší

I když to vypadá dosti složitě a málokdo to využije, umožňuje to jedno malé kouzlo, kterého jinak v této betě nedosáhnete a to určit více míst přes které pojedete.

Plánování trasy přes vícero míst

Plánování trasy přes vícero míst

Jak vidíte, vyrážíme z Hostivic, někoho vyzvedneme v Liboči, dalšího v Hostouňi, stavíme se v Středoklukách a pak společně vyrazíme obdivovat krásy hradu Okoř.

Adresa betaverze: http://beta.ma­py.atlas.cz

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).